Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z online reportáže z války na Ukrajině.

Zničená budova regionální rady v Charkově.

Článek

23:15 - Senátor za americký stát Kentucky Rand Paul zablokoval 40miliardovou pomoc pro Ukrajinu. Požaduje změnu legislativy. Server Nexta uvedl, že tento krok pomoc pozdrží nejméně o týden.

22:20 - Kvůli nedostatku počítačových čipů v důsledku amerických sankcí jsou Rusové nuceni ve vojenské technice používat čipy z řídicích jednotek myček a praček, napsal Washington Post.

21:19 - Téměř 3,4 miliardy švýcarských franků (82 miliard korun) ruského majetku bylo znovu uvolněno ve Švýcarsku. Majetek byl preventivně dočasně zmrazen v souvislosti se sankcemi proti Rusku. Informovala o tom agentura DPA.

Švýcarsko znovu rozmrazilo 82 miliard ruského majetku

Válka na Ukrajině

21:09 - Rusko změnilo názor a případný vstup Ukrajiny do Evropské unie už by byl nepřípustný. V rozhovoru pro britský UnHerd to uvedl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.

Postoj Ruska se změnil. Vadil by už i vstup Ukrajiny do Evropské unie

Evropa

20:19 - Vladimir Putin letos očekává rekordní sklizeň pšenice a oznámil také nárůst jejího vývozu. Podle agentury DPA to ruský prezident uvedl na čtvrtečním zasedání vlády, kde krok představil jako ruský příspěvek k řešení problémů s celosvětovým zásobováním potravinami.

19:28 - Vláda se sejde v úterý v podvečer na jednání k dalšímu postupu řešení uprchlické krize. Mluvčí kabinetu nevyloučil téma prodloužení nouzového stavu.

18:46 - Neobvykle kriticky se vyjádřil k ruské invazi bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině Kao Jü-šeng. Rusko podle něj směřuje k definitivní porážce, ke které přispívají i neúspěchy ekonomické a vojenské politiky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko směřuje k definitivní porážce, překvapil bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině

Evropa

18:40 - Pokud vláda do úterý příštího týdne nezačne chystat systém rozdělení uprchlíků do krajů, Praha zavře asistenční centrum ve Vysočanech, řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Hřib: Nezačne-li vláda do úterý chystat rozdělení do krajů, Praha zavře centrum

Domácí

18:38 - Do stanového městečka v Praze-Troji se budou uprchlíci z Ukrajiny přesouvat až během víkendu. Je potřeba areál ještě vybavit, řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

18:36 - Čtyři ruské letecké údery zasáhly rafinerii v Kremenčuku na střední Ukrajině, informovaly tamní úřady. Výbuchy se ozývaly i z jiných částí Poltavské oblasti.

18:02 - Ruská invazní vojska zastavila voda vypuštěná z kyjevské přehrady přes hráz řeky Irpiň. Rozlila se po územích severně od Kyjeva, kde byla až do šedesátých let bažina, uvedl Vincent Mundy v listu The Guardian.

Rusy u Kyjeva zastavila voda z přehrady

Evropa

17:38 - Ukrajinským vojákům se podařilo uvolnit obklíčení Charkova a zatlačit ruské jednotky do vzdálenosti 45 km od města. Ukrajinská vlajka zavlála nad vesnicí Molodova ležící jen 20 km od ruských hranic.

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Evropa

17:03 - Z Ukrajiny od začátku ruské invaze uprchlo do jiných zemí přes šest milionů lidé, informoval úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

16:50 - Rusové převážejí své padlé do Ruska pomalu, jen v noci a po malých skupinách, aby úmrtí vojáků nevzbuzovalo pozornost. Mnohé jednotky navíc nemají dostatek techniky a vojáci odmítají jít do první linie. Plyne to z odposlechu komunikace, který zveřejnila ukrajinská tajná služba SBU. Jeho pravost nelze ověřit.

Rusové převážejí padlé z Ukrajiny v noci po malých skupinách

Evropa

16:44 - Moskevští právníci žalují západní firmy, které odešly z Ruska. Podle nich podniky porušily práva ruských spotřebitelů. Společnost Černyšov, Lukojanov & Partners už v dubnu podala žalobu na Apple a Netflix.

16:25 - Rusko by mohlo od pátku přerušit dodávky plynu do Finska. Informoval o tom list Iltalehti. Finsko již dříve uvedlo, že žádné platby v rublech za ruský plyn neprovede.

15:35 - Německý prezident Frank-Walter Steinmaier a kancléř Olaf Scholz přijedou do Kyjeva. Kyiv Independent to uvedl s odkazem na zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Sybihu.

15:06 - Ruská plynárenská společnost Gazprom už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Důvodem jsou ruské sankce na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část tohoto plynovodu.

Rusko ukončuje dodávky plynu potrubím Jamal přes Polsko

Ekonomika

14:50 - Jak válka na Ukrajině ovlivnila české základní školy? O tom jsme mluvili v podcastu Zbytečná válka hned se dvěma hosty – s prezidentem Asociace ředitelů základních škol Lubošem Zajícem, který je zároveň ředitelem základní školy v Pečkách na Kolínsku, a také s ředitelem pražské základní školy v Kunraticích Vítem Beranem.

Na základní školy se valí další problém: Povinná docházka i pro ukrajinské děti

Podcasty a pořady

14:22 - Shell prodá ruskému Lukoilu přes 400 čerpacích stanic a závod na maziva v Rusku. Podnik se kvůli ruské agresi na Ukrajině z Ruska postupně stáhne.

Shell se v Rusku zbaví 400 čerpacích stanic, prodá je Lukoilu

Ekonomika

14:12 - Hasiči v Praze postavili přes noc na čtvrtek stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří dosud byli na hlavním nádraží. Městečko je pro 150 lidí, kteří budou spát v deseti stanech v pražské Troji nedaleko vjezdu do tunelu Blanka. Hasiči pro uprchlíky navíc postavili i jídelnu, sprchy a toalety.

Přes noc vyrostlo v Praze stanové městečko pro uprchlíky

Domácí

14:05 - Práce na obnově mostu přes řeku Irpiň pokračují. Most zničila ukrajinská armáda 25. února, aby zabránila ofenzívě ruských sil.

13:40 - Americká stanice CNN odvysílala reportáž o chladnokrevné vraždě dvou civilistů, které se dopustili ruští vojáci v polovině března nedaleko Kyjeva. Majitele autosalonu a hlídače nejprve prohledají, pak propustí, a když se oba muži otočí, okupanti je střelí do zad.

Vyšinutí ruští vojáci zastřelili bezbranné civilisty do zad, ukazuje video

Válka na Ukrajině

13:20 - Rusko se úspěšně vyrovnává s dopady západních sankcí, které vyvolávají globální krizi, tvrdí prezident Putin. Přislíbil zvýšit vývoz obilí z rekordní úrody.

13:19 - Mnoho činů ruských vojáků na Ukrajině lze považovat za válečné zločiny, uvedl dnes Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva, který je prošetřuje.

12:22 - Některé divize německé plynárenské společnosti Gazprom Germania v důsledku ruských sankcí nedostávají z Ruska žádný plyn. Oznámila to německá vláda.

12:18 - Dovoz ojetých vozidel na Ukrajinu a opatření tamních úřadů vyústily v dlouhé čekací doby na jednom ze dvou silničních slovensko-ukrajinských hraničních přechodů Ubľa/Malyj Bereznyj. Dopoledne tam na odbavení čekalo v koloně 700 vozidel, informovala slovenská hraniční a cizinecká policie. Podle dřívějších informací slovenských médií Ukrajina dříve zavedla možnost dovozu aut bez cla.

10:25 - Rusko už na Ukrajině přišlo o více než 26 tisíc vojáků, skoro 200 letadel a bezmála 1200 tanků, uvedl Kyjev.

10:21 - Rublové účty pro platby za ruský plyn si u finančního ústavu Gazprombank otevřelo dalších deset evropských odběratelů, celkem už jich je 20. Dalších 14 klientů požádalo o doklady nutné k otevření účtu. S odkazem na svůj zdroj o tom informovala agentura Bloomberg.

10:10 - Ruské síly zničily v oblasti Oděsy radarovou stanici k navádění systému protivzdušné obrany S-300, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

9:24 - Britský premiér Boris Johnson si nedokáže představit, jak by bylo možné po ruské invazi na Ukrajinu znovu navázat vztahy s prezidentem Putinem. Řekl to stanici LBC.

9:09 - Finský prezident a premiérka veřejně podpořili vstup země do NATO.

Finsko zahajuje vstup do NATO

Válka na Ukrajině

8:59 - Německý průmyslový koncern Siemens opouští ruský trh, zaúčtoval vysoké odpisy. Kvůli nim firmě klesl čtvrtletní zisk o 49 procent na 1,2 miliardy eur.

8:47 - Maďarsko navrhlo uspořádat v Budapešti mírové rozhovory, aby se situace na Ukrajině vyřešila za účasti Ruska, řekl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó.

8:31 - O rozhodnutí českého Senátu prohlásit chování ruských vojsk za genocidu ukrajinského lidu píšou světová média, včetně serveru Politico, Wall Street Journal nebo Daily Express.

8:17 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá koncem května vystoupit na Stanfordově univerzitě. Tento týden již promluvil ke studentům na prestižní Science Po.

7:55 - Finsko dnes oznámí žádost o vstup do NATO. Švédsko bude brzy následovat, informuje britský list Guardian. Britský premiér Boris Johnson navštívil obě severské země ve středu a podepsal vzájemné bezpečnostní dohody.

7:33 - Ruští vojáci v noci zahájili raketový útok na Novhorod-Siverskyj v Černihivské oblasti, hlásí šéf oblastní správy Vjačeslav Čaus. Na místě jsou mrtví i zranění, píše Nexta.

7:28 - Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že po včerejším ostřelování vesničky Soloči bylo zraněno šest lidí a jeden zemřel. Obyvatelé budou evakuováni na bezpečné místo. Ukrajina se k útoku nepřihlásila.

6:56 - Odminování území Ukrajiny může trvat 5 až 10 let, řekl vedoucí organizace pyrotechnických prací a humanitárního odminování Státní služby pro mimořádné události Oleh Bondar.

6:32 - Ministr školství Petr Gazdík slíbil lídryni běloruské demokratické opozice, že česká vláda nebude perzekuovat běloruské studenty za roli jejich země v invazi na Ukrajinu.

6:21 - Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa, uvedla dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou o dopadech války na Ukrajině. EU chce v budoucnu hrát aktivnější roli v Indopacifiku, oznámila rovněž von der Leyenová, která se v Tokiu účastní 28. summitu EU–Japonsko, píší zahraniční agentury.

6:01 - Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského byly od poloviny dubna zabity až tři tisíce ukrajinských vojáků a až 10 tisíc jich bylo zraněno.

5:53 - Rusko už ostřelovalo prakticky každé obytné území v Doněcké oblasti, řekl gubernátor Pavlo Kyrylenko.

5:40 - Meziroční inflace v Rusku druhý týden po sobě zrychlila na 17,77 procenta, informuje státní tisková agentura TASS.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám