Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Sever Charkov se proměnil v trosky

Článek

22:46 - Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které ČR poslala Ukrajině. Podle ministryně obrany Jany Černochové je jednání na dobré cestě.

22:24 - Rusko se ještě nevzdalo plánu ovládnout Kyjev a může se pokusit vytvořit na ukrajinském území nový státní útvar a připojit ho k Rusku. Podle serveru Ukrajinska pravda to řekl Oleksij Hromov, zástupce šéfa hlavního operačního oddělení generálního štábu ukrajinské armády.

Generální štáb kromě toho ve svém pravidelném večerním hlášení uvedl, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku v Charkovské oblasti, kde osvobodily další obec.

Rusko ještě nevzdalo plán ovládnout Kyjev, míní Ukrajinci

Válka na Ukrajině

21:36 - Velvyslanec USA v Moskvě se setkal s ruskými činiteli, hovořili o úzkém okruhu témat týkajících se vzájemných vztahů, uvedla americká diplomacie.

21:33 - Ceny v Rusku rostou. Tamní centrální banka čeká letos inflaci mezi 18 a 23 procenty, píše agentura TASS.

21:05 - Ukrajina Rusku navrhla výměnu těžce zraněných obránců mariupolských oceláren Azovstal za ruské válečné zajatce. Informovala o tom dnes ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, kterou citovala agentura Reuters.

20:40 - Pod útokem proruských hackerů se ocitl i portál písňové soutěže Eurovize, která se v těchto dnech vysílá z Turína. Proruská skupina hackerů Killnet ve středu odpoledne napadla stránky některých italských institucí, například Senátu či nejvyššího zdravotnického úřadu. Podle agentury ANSA útok způsobil zpomalení či výpadky v přístupu k portálům.

V případě Eurovize podle veřejnoprávní televize RAI stránky problémy ve fungování nezaznamenaly.

20:38 - Spojené státy a Evropa musí pracovat s Ukrajinou a Ruskem na ukončení jejich konfliktu a vypracovat mírovou dohodu, řekl dnes při návštěvě Washingtonu italský premiér Mario Draghi. Rusko svou invazí ukázalo, že není neporazitelné, dodal ministerský předseda den po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Shodli jsme se, že musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny a vyvíjet tlak na Moskvu, ale zároveň se začít ptát, jak dosáhnout míru,“ řekl Draghi ke schůzce s Bidenem. Dodal, že považuje za zásadní, aby Spojené státy jednaly napřímo s Ruskem. Nikdo by se podle něj však neměl snažit Ukrajinu tlačit do přijetí mírového řešení. „To by byl recept na katastrofu,“ řekl.

20:09 - Senát vyzval vládu, aby pokračovala v urychlených dodávkách dalšího vojenského materiálu na Ukrajinu, která čelí třetí měsíc ruské agresi. Doporučil jí, aby vyslala těžké zbraně z výzbroje někdejší československé armády před rokem 1989.

20:06 - Rusko uvalilo sankce na divize společnosti Gazprom Germania, v níž ruský státní plynárenský gigant Gazprom ukončil svou účast, i na firmu EuRoPol GAZ SA, která vlastní polskou část plynovodu Jamal. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na seznam sankcionovaných subjektů zveřejněný ruskou vládou, který zahrnuje 31 podniků.

19:57 - Ruské státní médium RIA Novosti tvrdí, že osada Soloči v oblasti Bělgorod byla ostřelována ukrajinskými silami. Na videích z místa je vidět hořící dům.

19:32 - Ruská vojska třikrát ostřelovala Dněpropetrovskou oblast, poničila tamní infrastrukturu.

19:03 - Finsko má 99,99 procentní šanci na vstup do NATO, řekl tamní expremiér Alexander Stubb. Finský prezident to prý oznámí ve čtvrtek.

18:56 - Británie a Finsko se dohodly na prohloubení obranné a bezpečnostní spolupráce. Pokud bude jedna ze zemí napadena, druhá bude připravena pomoci.

18:26 - Senát přijal rezoluci, ve které uznává zločiny spáchané ruskými silami za genocidu ukrajinského lidu.

Senát označil dění na Ukrajině za genocidu

Stalo se

18:06 - Ukrajina bude sto let bojovat s následky nynější války, podobně jako se Německo dosud potýká s následky druhé světové války. Upozornil na to dnes německý kancléř Olaf Scholz. Důsledky války na Ukrajině ovšem podle něj pociťuje celý svět.

„Lidé, kteří žijí v Německu, vědí, že bomby svržené za 2. světové války se objevují ještě dnes a že pokračují bombové poplachy,“ řekl Scholz na tiskové konferenci po setkání s argentinským prezidentem Albertem Fernándezem. „Ukrajina se tak musí připravit na to, že od nynějška bude 100 let bojovat s následky války.“

16:55 - Zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka nemá vliv na dodávky plynu do České republiky. Touto cestou do ČR proudí jen malá část dodávek, více než 99 procent plynu přitéká z Německa. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

16:45 - V Moskvě byla zadržena žena, která si na klopu připnula stužku v ukrajinských barvách.

16:18 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo přes 500 příslušníků ukrajinské národní gardy. Podle agentury Unian to na brífinku řekl šéf operačního oddělení hlavní správy národní gardy Oleksij Nadtočyj. Dodal, že zranění utrpělo 1697 příslušníků gardy.

16:10 - Distributor paliv Čepro je připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn v Hněvicích na Litoměřicku. Může se sem dopravovat vlakem.

15:55 - V Charkovské oblasti byl zatčen policista pro podezření z kolaborace s ruskými okupanty. Je podezřelý z vlastizrady a hrozí mu doživotní vězení.

Podle Státního úřadu vyšetřování policista spolupracoval s ruskou Federální bezpečností službou a poskytoval jí údaje o ukrajinské vojenské technice, umístění policejních a vojenských kontrolních stanovišť.

15:40 - Rusko si předvolalo polského velvyslance v Moskvě kvůli incidentu z Varšavy, kde demonstranti polili ruského velvyslance červenou barvou. Na velvyslanectví v Moskvě byl předvolán i americký velvyslanec John Sullivan.

15:27 - Fiala spolupodepíše vstup Čechů do ozbrojených sil Ukrajiny ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušné resorty, řekl jeho mluvčí.

15:24 - Manželky dvou ukrajinských vojáků uvízlých v Azovstalu osobně poprosily papeže Františka, aby se přimluvil za extrakci obránců Mariupolu. „Prosím, nenechte je zemřít,“ řekli svatému otci.

15:12 - Kvůli malým vyhlídkám na ukončení války na Ukrajině se OSN nyní soustředí především na zmírnění globálních dopadů tohoto konfliktu. Ve Vídni to ve středu po setkání s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem uvedl generální tajemník organizace António Guterres, informovala agentura DPA.

15:00 - Pokud na Švédsko někdo zaútočí, Británie přijde severskému státu pomoct. Při dnešní návštěvě Stockholmu to slíbil Boris Johnson.

14:51 - Ukrajina se chystá soudit prvního ruského vojáka, a to za vraždu civilisty v Sumské oblasti. Obvinění předala prokuratura soudu, píše Unian.

14:36 - Ruská armáda zablokovala dodávky plynu do Luhanské a Doněecké oblasti. Podle Serhije Makogona, šéfa ukrajinského provozovatele plynárenské přepravní soustavy, ruské síly zablokovaly plynovody přepravující plyn z oblastí okupovaných Ruskem do oblastí kontrolovaných Ukrajinou.

14:15 - Zelenskyj řekl, že chce obnovit územní celistvost Ukrajiny dříve, než skončí válka s Ruskem. Kyjev je podle něj stále ochotný vést s Moskvou dialog.

14:11 - Odblokování Mariupolu je v současné době nemožné. Na brífinku to uvedla náměstkyně ministra obrany Anna Maljarová.

13:51 - Z Azovstalu jsou evakuováni všichni civilisté, píše Kyiv Independent.

13:47 - Rakousko je připraveno stát se zprostředkovatelem pro vyjednávání míru mezi Ukrajinou a Ruskem, řekl rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

13:17 - „Starlink zatím odolává ruským pokusům o kybernetické narušení a hackerské útoky, ale úsilí se stupňuje,“ informoval na Twitteru šéf SpaceX Elon Musk.

12:58 - Ruskem okupovaná Chersonská oblast na jihu Ukrajiny chce požádat Putina o začlenění do Ruské federace, uvedla podle BBC nová oblastní správa.

12:01 - Ruský prezident Vladimir Putin by se mohl spokojit se získáním východní části Ukrajiny, míní Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany. Zcela jistě se bude chtít vyhnout opotřebovávací válce, dodal.

11:43 - Bulharsko bude od června brát zkapalněný zemní plyn z USA za cenu nižší, než mělo nasmlouvanou s Gazpromem. Ten v dubnu dodávky do Bulharska zastavil.

Levnější než Gazprom. Bulharsko bude brát zkapalněný plyn z USA

Ekonomika

10:26 - Raketové a dělostřelecké útoky ruských sil zasáhly během noci na středu více než 400 cílů na Ukrajině, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

9:42 - Česko v úterý udělilo dočasnou ochranu 1987 ukrajinským uprchlíkům, podobně jako před týdnem. Od začátku bojů vydalo 337 151 speciálních víz.

Obilné drama v ukrajinských přístavech pokračuje

Evropa

9:26 - Ruské hranice překročilo více než 1,2 milionu uprchlíků z Donbasu a Ukrajiny, napsala agentura TASS s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek.

09:10 - EU bojuje o přízeň Alžírska, které do Evropy dodává 11 procent veškerého dovozu plynu. Evropská unie k němu vzhlíží jako k možnému zdroji, který by mohl nahradit ruský plyn.

Západ s Ruskem bojuje o alžírský plyn

Blízký a Střední východ

09:06 - Ruské síly provedly raketový útok na město Slovjansk v Doněcké oblasti.

08:51 - Požadavky na tranzit ruského plynu přes ukrajinskou Sochranovku klesly na nulu, píše agentura Reuters. Kyjev varoval před přerušením tranzitu touto trasou.

08:30 - Válka na Ukrajině si vyžádala 3459 život civilistů a 3713 jich bylo zraněno, uvedla OSN. Skutečná čísla budou ale podstatně vyšší, dodává

07:43 - Ruské síly se snaží dobýt východoukrajinská města Rubižne, Severodoněck a Lyman a pokračují v ostřelování Azovstalu, uvádí ukrajinský generální štáb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči likvidují požár nákupního centra v Oděse po ruském útokuVideo: Reuters

06:55 - Nejaktivnější boje probíhají v Doněcké oblasti ve směru na Kryvyj Rih a také v Podněstří, uvedl ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

06:46 - Obyvatelé Kyjeva hlasovali v online anketě pro to, aby se stanice metra Minsk přejmenovala na „Varšava“. Výsledky ankety nyní poputují k městské radě, která o případném přejmenování rozhodne.

06:14 - Při ostřelování civilní infrastruktury v Záporožské oblasti zemřel jeden člověk a dalších osm jich skončilo v nemocnici.

05:53 - Rusko nedosáhlo žádného ze svých cílů a Putinova armáda má oproti plánu dva týdny zpoždění. Uvedl to vysoký představitel amerického ministerstva obrany na brífinku za zavřenými dveřmi.

Putin má na Ukrajině dva týdny zpoždění, tvrdí Pentagon

Evropa

05:34 - Americká Sněmovna reprezentantů schválila balík pomoci Ukrajině za 40 miliard dolarů (948 miliard Kč), a o sedm miliard tak navýšila původní návrh prezidenta Joea Bidena z konce dubna. Informovala o tom dnes agentura AP.

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám