Hlavní obsah

Slovenští autodopravci zablokovali hraniční přechod s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští autodopravci na protest proti levné ukrajinské konkurenci zahájili v pátek odpoledne blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké - Užhorod. ČTK to potvrdil zástupce Unie autodopravců Slovenska (UNAS). Blokáda má trvat až do odvolání.

Foto: Facebook/UNAS

Slovenští autodopravci zahájili blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké - Užhorod

Článek

UNAS tímto způsobem protestuje proti dohodě, na jejímž základě Evropská unie udělila výjimku ukrajinským autodopravcům, kteří tak nebudou potřebovat přepravní povolení.

„Chceme tímto způsobem podpořit ministra dopravy při cestě do Bruselu, kde má v pondělí jednání. Budou nám volat, jak to tam dopadlo. Pokud to dopadne dobře, blokáda se pustí, pokud ne, tak se domluvíme na dalším postupu,“ řekl předseda UNAS Stanislav Skala.

Podle webu noviny.sk začíná kolona kamionů už v obci Nižná Rybnica a sahá až do 14 kilometrů vzdálené obce Vyšné Nemecké. Představitelé UNAS řekli, že ve směru ze Slovenska na Ukrajinu budou propouštět čtyři kamionu za hodinu.

Amatérismus, nezájem. Polská vláda schytává kritiku za neřešení zablokované hranice

Evropa

Je to přibližně polovina standardní kapacity hraničního přechodu, kde se v běžném provozu vybavuje osm kamionů za hodinu. Za posledních 24 hodin zde bylo podle statistik policie vybaveno 209 kamionů.

Udělení výjimky ukrajinským dopravcům bude mít podle unie na slovenské autodopravce devastační dopady. Proto žádá vypovězení dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

„Účelem našeho protestu je potřeba neodkladných řešení. Naše oprávněné požadavky jsme předložili ministru dopravy Jozefu Rážovi. Děkujeme za vyslechnutí a uznání oprávněnosti našich požadavků,“ uvedla unie po nedávném jednání se slovenským ministrem dopravy.

Autodopravci přislíbili, že blokáda nenaruší přepravu humanitární a vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a potravin. Ministerstvo dopravy požádalo autodopravce, aby jejich blokáda příliš nenarušila život obyvatel východního Slovenska.

Slovenští autodopravci se tak protestem připojili k polským dopravcům, kteří blokují hraniční přechody s Ukrajinou už několik týdnů.

Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia se do protestu na hranicích nezapojí.

Při čekání na překročení hranice měl zemřít už druhý ukrajinský řidič. Poláci blokádu prodlužují

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám