Hlavní obsah

Při čekání na překročení hranice měl zemřít už druhý ukrajinský řidič. Poláci blokádu prodlužují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polští dopravci, kteří již několik týdnů blokují na hranicích ukrajinské kamiony a jejich řidiče, se rozhodli prodloužit protestní akci do února. Oznámil to Rafal Mekler, organizátor blokády a předseda lublinské místní organizace krajně pravicové politické aliance Konfederace. Ve čtvrtek navíc Poláci zablokovali další hraniční přechod Medyka.

Na ukrajinsko-polských hranicích se tvoří mnohakilometrové kolony kamionůVideo: AP

 
Článek

„Podali jsme další žádost. Protest na Dorohusku byl prodloužen do 1. února 2024. Přijato bez výhrad!“ napsal Mekler na sociální síti X.

Polští dopravci blokují tři hraniční přechody na polsko-ukrajinské hranici od 6. listopadu. Od té doby se tam shromáždily obří, mnohakilometrové stojící kolony nákladních vozidel. Ta nejdelší směrem na Jahodyn měří asi třicet kilometrů.

Už dvě úmrtí mezi čekajícími řidiči

V noci na čtvrtek na parkovišti u Korczové zemřel další ukrajinský řidič, uvedl pro ukrajinskou televizní a rozhlasovou společnost Suspilne viceprezident ukrajinské Asociace mezinárodních dopravců Volodymyr Balin.

Jde o druhý podobný případ - další Ukrajinec předtím zemřel při čekání před přechodem v Dorohusku.

„Pravděpodobně byly důvody úmrtí fyziologické, ale stres, kterému jsou (řidiči) vystaveni, když jsou nuceni žít v kabinách vozů a není jasné, kdy se jim podaří dostat se na Ukrajinu, umocňuje negativní pocity a vede k určitým situacím,“ prohlásil Balin.

Tuto verzi událostí ve čtvrtek rozporoval polský zpravodajský portál onet.pl s odvoláním na polskou policii.

„Balinova informace, že na parkovišti u Korczové zemřel ukrajinský řidič, není pravdivá. Tělo 56letého Ukrajince našli v obci Kosina vzdálené 70 kilometrů od polsko-ukrajinské hranice,“ napsal onet.pl s tím, že „úmrtí ukrajinského řidiče nemá žádnou souvislost s čekáním v mnohakilometrové koloně, kde se vůbec nenacházel“ .

Ukrajinská diplomacie nicméně v souvislosti s úmrtím ukrajinského řidiče, který kvůli blokádě prokazatelně nemohl několik týdnů překročit hranice, zaslala polskému ministerstvu zahraničí oficiální protestní nótu, uvedl ve stejné době ukrajinský velvyslanec v Polsku Vasyl Zvaryč.

Také ukrajinský parlament dříve vyzval polský Sejm, aby učinil kroky vedoucí k ukončení blokády.

Ukrajinské ministerstvo pro místní rozvoj spolu s asociacemi dopravců vytvořilo na místě štáb, který poskytuje zablokovaným ukrajinským řidičům jídlo, pitnou vodu, léky a palivo. Zvažuje se možnost jejich evakuace. Zásobují je také polští občané.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští řidiči kamionů čekající již několik týdnů na zablokované polské hranici jedí jídlo, které jim dovezl polský farář.

Polští dopravci požadují obnovení povolenek pro ukrajinské řidiče, které by regulovaly jejich pracovní nasazení na území Evropské unie. Přes hranici pouštějí pouze ty, kteří převážejí humanitární pomoc a vojenský materiál.

Duda: Ukrajinské obilí nepotřebujeme, ale jeho tranzit přes Polsko podpoříme

Evropa

Evropská komise zdůraznila, že obnovení povolenek by porušovalo platnou Dohodu o automobilové dopravě, kterou EU uzavřela s Ukrajinou se souhlasem členských států, tedy i Polska. Upozornil na to minulý čtvrtek mluvčí komise Adalbert Jahnz.

U přechodu Medyka se k Polákům protestujícím proti ukrajinské konkurenci přidali i zemědělci, kterým se nelíbí pokles cen zemědělských produktů způsobený dovozem ukrajinského obilí.

Foto: AP

Na ukrajinsko-polských hranicích se tvoří mnohakilometrové kolony kamionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám