Hlavní obsah

Slovenským prezidentem by se stal s přehledem Peter Pellegrini, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini (48) má největší šance stát se příštím slovenským prezidentem. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj.

Foto: Profimedia.cz

Předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini by podle zmíněného průzkumu získal 34,9 procenta hlasů a bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok (59) 26,5 procenta hlasů. Třetí by s velkým odstupem skončil bývalý předseda nejvyššího soudu Štefan Harabin (66), kterého podpořilo 7,7 procenta dotázaných. Do druhého rozhodujícího kola by se tak s největší pravděpodobností měli dostat Pellegrini a Korčok.

Pellegriniho podporuje jeho mateřská strana Hlas a také nejsilnější strana vládní koalice Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Nejmenší strana vládní koalice, Slovenská národní strana, se zatím v tomto směru nevyjádřila.

Korčoka podporují strany Progresivní Slovensko Michala Šimečky a Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka.

Pnutí ve slovenské vládní koalici má vyřešit zrušení zjednodušené změny pohlaví

Evropa

Agentura AKO nezkoumala, jak by dopadlo druhé kolo přímých prezidentských voleb, které by definitivně rozhodlo o nové hlavě státu. Podle listopadového průzkumu agentury Ipsos pro Denník N by Pellegrini ve druhém kole mohl získat až 40 procent hlasů, když Korčoka by podpořilo jen 26 procent dotázaných.

Pellegriniho podporují víc ženy (44 procent) než muži (36 procent), u Korčoka je to naopak – svůj hlas by mu dalo 28 procent žen a 32 procent mužů. Exministr zahraničí boduje u mladších voličů s vysokoškolským vzděláním především z Bratislavského a Trenčínského kraje. Předseda parlamentu oslovuje starší voliče z Banskobystrického a Prešovského kraje.

Prezidentka Zuzana Čaputová (50) oznámila, že nebude kandidovat na druhé funkční období a v Prezidentském paláci definitivně končí 15. června 2024. Přesný termín prezidentských voleb ještě nebyl určen, ale měly by se konat v březnu příštího roku.

Ficova vláda získala důvěru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám