Hlavní obsah

Pnutí ve slovenské vládní koalici má vyřešit zrušení zjednodušené změny pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nátlak Slovenské národní strany (SNS), která je nejmenší stranou nové vládní koalice na Slovensku, bude zrušeno nařízení, které v zemi zjednodušovalo proces administrativní změny pohlaví. Ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) uvedla, že její resort ke zrušení přistoupí „v zájmu deklarování stability vládní koalice“.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) a premiér Robert Fico (Směr)

Článek

Zmíněné nařízení schválil ještě bývalý ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský těsně před svým odchodem z funkce.

Jednalo se o postup pro diagnostiku a komplexní management zdravotní péče o dospělou osobu s transsexualismem. Podle schválených pokynů mohli transgender lidé podstoupit tranzici a v občanském průkazu si mohli dát zapsat jiné pohlaví i bez chirurgického zákroku. Byl to jeden z požadavků LGBTI+ iniciativ po vraždě před bratislavským gay barem Tepláreň v říjnu 2022.

Na Slovensku i po vraždě pokračují útoky na LGBTI komunitu

Evropa

Nevládní organizace Iniciatíva Inakosť a Saplinq ministerstvo zdravotnictví po jeho aktuálním oznámení zkritizovaly.

„Lze očekávat, že po zrušení odborného pokynu se na Slovensku bude opětovně vyskytovat praxe nucených kastračních a sterilizačních zákroků jako podmínky pro tranzici, ať již právní, nebo medicínskou,“ napsala v prohlášení expertka na práva transgenderových lidí Zara Kromková z občanského sdružení Saplinq.

Iniciatíva Inakosť zase tvrdila, že za zrušením nařízení jsou politické důvody a že koaliční stabilita nesmí vyhrát nad lidskými právy.

Předseda parlamentu a strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini zdůraznil, že se jedná o odborné, a nikoliv politické téma. Podle něj není třeba vytvářet dojem, že na změnu pohlaví čekají na Slovensku tisíce lidí.

Ministerstvo kultury se stává centrem bizáru na Slovensku

Evropa

Už tě chci. Na šéfa slovenského parlamentu praskla pikantní komunikace s transgenderovou modelkou

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám