Hlavní obsah

Slovenská vláda chce obnovit vyhošťování migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora chce obnovit vyhošťování ilegálních migrantů z území Slovenska a navrhla, aby už běženci nedostávali potvrzení o možnosti setrvat v zemi. Vydávání zmíněného potvrzení před lety paradoxně schválila tehdejší vláda premiéra Roberta Fica, který se o post ministerského předsedy uchází znovu a tentokrát vystupuje důrazně proti migraci.

Foto: Polícia SR

Slovenská policie kontroluje auto na hranici s Maďarskem

Článek

Potvrzení o setrvání na území Slovenska by neměli dostávat především migranti, kteří přes Slovensko jen prochází a míří dál na Západ, většinou do Německa. O změně legislativy musí rozhodnout parlament.

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran upozornil, že potvrzení o pobytu na území Slovenska policisté migrantům vydávají na základě rozhodnutí někdejšího Ficova kabinetu. „Toto do zákona přidala vláda trojnásobného premiéra,“ prohlásil.

Debata o migraci eskalovala na Slovensku poté, co se ve městě Veľký Krtíš na jihu Slovenska objevilo větší množství nelegálních migrantů.

„Tato progresivní hloupá vláda, která se řídí principy Sorosovy migrační politiky, činí ze Slovenska základní tábor pro nelegální migraci,“ hřímal Fico při nedělní návštěvě obce a inicioval svolání mimořádné schůze slovenského parlamentu k otázce migrace.

Předvolební téma

Fico varoval, že Česká republika může kvůli tomuto problému znovu uzavřít hranice se Slovenskem. Předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini vyzval vládu, aby vyslala na slovensko-maďarskou hranici armádu.

Ta jako by jeho slova vyslyšela, když ve středu rozhodla, že s nelegální migrací pomůže slovenským policistům 500 vojáků.

Migrace se tak na Slovensku opět stala tématem předvolební kampaně. Předčasné parlamentní volby se v zemi konají 30. září 2023.

Fico se rozčiluje nad migračními pravidly. To jste ale schválili vy, připomněla mu policie

Evropa

Premiér úřednické vlády Ludovit Ódor připustil, že Slovensko nedokáže hermeticky uzavřít hranice. „Je to celoevropský problém. Opakovaně jsem o něm jednal s panem premiérem Fialou a společně jsme prosazovali, aby byla lépe střežená vnější hranice Schengenu. Když se už jednou migranti dostali do schengenského prostoru mohou se v zásadě dostat kamkoli. Teď budeme dělat ten ping-pong, že Němci budou vracet Čechům, Češi Slovákům, Slováci Maďarům?“ položil otázku Ódor. „Pokud opravdu chceme, aby Schengen do budoucna fungoval, abychom mohli svobodně cestovat, tak musíme najít společná evropská řešení, protože jednostranná řešení nepřináší žádný užitek,“ dodal předseda slovenské vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám