Hlavní obsah

Fico se rozčiluje nad migračními pravidly. To jste ale schválili vy, připomněla mu policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský expremiér Robert Fico před blížícími se parlamentními volbami ostře kritizuje migrační politiku nynější vlády. Policie i mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS) spjaté s prezidentkou Zuzanou Čaputovou upozorňují, že postup, kdy policisté migranty registrují a dál jim nechávají volný pohyb, schválila země v době, kdy stál v čele vlády právě Fico.

Foto: Profimedia.cz

Registrační centrum pro migranty v obci Veľký Krtíš.

Článek

„V současnosti platný systém registrace migrantů vychází z úpravy, kterou sám předložil v parlamentu,“ řekl na Ficovu adresu místopředseda PS Tomáš Valášek.

Také policejní prezident Štefan Hamran vzkázal, že potvrzení o pobytu na území Slovenska policisté migrantům vydávají na základě rozhodnutí někdejšího Ficova kabinetu. „Toto do zákona přidala vláda trojnásobného premiéra,“ prohlásil v narážce na šéfa partaje Směr-SD.

Debata o migraci eskalovala poté, co se ve městě Veľký Krtíš na jihu Slovenska minulý týden objevilo větší množství nelegálních migrantů, upozornil slovenský Denník N. „Tato progresivní hloupá vláda, která se řídí principy Sorosovy migrační politiky, činí ze Slovenska základní tábor pro nelegální migraci,“ hřímal Fico při nedělní návštěvě obce.

Volal přitom po svolání mimořádné schůze parlamentu kvůli zvýšenému počtu nelegálních migrantů, kteří přicházejí v posledních dnech na Slovensko z Maďarska. Varoval také, že Česká republika může kvůli tomuto problému znovu uzavřít hranice se Slovenskem.

Pellegrini chce vyslat armádu. Není proč, uklidňuje ministerstvo

Také Peter Pellegrini, předseda strany Hlas - sociální demokracie a zároveň někdejší premiér za Směr-SD situace využil. Podle něj je čas poslat na jižní hranici Slovenska policii a vojáky. Pellegrini tvrdí, že primátor města marně žádá o pomoc stát a policejního šéfa Hamrana. „Policejní prezident žádosti ignoruje a nekoná. Takhle to vypadá, když se stát nestará o bezpečnost vlastních občanů,“ dodal předseda Hlasu.

Slovenské ministerstvo vnitra tvrdí, že migranti ve Veľkém Krtíši pouze čekají na zpracování údajů a registraci, což je standardní postup ve všech členských zemích Evropské unie.

„Občané Slovenska mohou klidně spát, ve Veľkém Krtíši ani jinde jsme neevidovali žádné narušení veřejného pořádku ze strany těchto osob,“ uvedlo ministerstvo v písemném prohlášení zaslaném Novinkám. Resort vnitra vyzval politiky, aby se zdrželi šíření dezinformací.

Favority Směr a Progresivní Slovensko

Slovenská policie dále konstatovala, že se jedná o lidi, kteří utíkají před válkou, nechtějí zůstat na Slovensku, ale chtějí dál na Západ. Policejní prezident Hamran minulý týden podepsal v Maďarsku dohodu o vytvoření společných maďarsko-slovenských policejních hlídek na území Maďarska.

Představitelé hnutí PS, jež v nadcházejících volbách hlavním rivalem Směru, viní Fica z předvolebního strašení. I bezpečnostní expert tohoto uskupení a bývalý policejní šéf Jaroslav Spišiak však připustil, že situace je nyní „mírně vážnější“. Parlamentní volby se na Slovensku konají 30. září.

Čaputovou předstihli v popularitě Pellegrini i Fico

Evropa
Srpnový průzkum agentury AKO (v %)
Směr19,2
PS17,8
Hlas15
OLaNO, KÚ, Za lidi7,2
SaS6,6
Republika6,3
KDH6,2
SNS5,9
Jsme rodina5,7

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám