Hlavní obsah

Slovenská deziluze z Matoviče vrcholí

Právo, Peter Weiss

Minulý pátek ráno mi přišly dvě zprávy. Jedna obsahovala obrázek pomníku na hřbitově s nápisem: „Tady odpočívá Memorandum dobrého vládnutí. 11. 3. 2021 12:00 – 11. 3. 2021 17:00.“ Ve druhé zprávě český autor napsal: „Slovensko. Země, kde končí vládní krize, a než o tom dostříháš reportáž, tak zase začne.“

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Obě byly reakcí na skutečnost, že tisková konference hnutí OLaNO premiéra Igora Matoviče, jež proběhla před plánovaným společným vystoupením koaličních lídrů, kteří měli informovat o dohodě o ukončení sporů, přiměla předsedu SaS Richarda Sulíka vyhlásit, že se znovu začíná od bodu nula a že toto pondělí bude informovat o dalších krocích.

Nejzávažnějším důsledkem permanentní krize vládnutí jsou katastrofální data, která SR vykazuje v boji s pandemií

Nejzávažnějším důsledkem permanentní krize vládnutí, ale podle některých politiků OLaNO její hlavní příčinou, jsou katastrofální data, která Slovenská republika vykazuje v boji s pandemií covidu-19. V posledních týdnech se ocitla na prvním místě na světě, co se týče počtu úmrtí či nemocnosti na milion obyvatel.

Netransparentní nákup vakcíny Sputnik V provázený podivnými okolnostmi se proto nestal příčinou krize, ale jen jejím spouštěčem.

Pandemie obnažila neumětelství vlády

Místo soustředění pozornosti a sil vlády na urychlenou přípravu a efektivní prosazování nových protiepidemických opatření a přípravu Plánu obnovy se vládní koalice dostala na pokraj rozpadu a věnuje se jen sama sobě.

Obětování ministra vládní krizi na Slovensku nezažehnalo

Evropa

To spustilo vlnu kritiky nejen ze strany parlamentní opozice, ale hlavně ze strany Hlas-SD Petera Pellegriniho a strany Smer-SD Roberta Fica, které od nástupu Matovičovy vlády hovoří o nekompetentním, neprofesionálním a chaotickém vládnutí a manažerských selháních předsedy vlády a ministrů.

Předsedové obou stran povzbudili voliče, aby co nejrychleji přispěli k sesbírání alespoň 500 tisíc hlasů pro vyhlášení referenda o předčasných volbách. Veřejnosti sdělili, že počet podpisů se blíží k 300 tisícům. (Podmínkou pro vyhlášení referenda je 350 tisíc podpisů pod peticí).

Silnou nespokojenost s výkonem vlády hlavně při řízení boje s pandemií dala opakovaně najevo i hlava státu. To, že se vláda pod její kritikou staví do role oběti, označila za chybu. „Oběti leží na hřbitovech a v nemocnicích v kritickém stavu,“ řekla Zuzana Čaputová. Novinkou v slovenské politice je, že ostrou kampaň za odstoupení Matoviče z postu předsedy vlády začala mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko, jejíž místopředsedkyní byla před zvolením prezidentka Čaputová.

V lednu zemřel na Slovensku rekordní počet lidí

Koronavirus

Spustila webovou stránku stacilo.uz. Předsedkyně strany Irena Bihariová oznámila: „Dost bylo Igora Matoviče na postu předsedy vlády. Nechceme předčasné volby, je však potřeba vyměnit premiéra nebo prosadit zásadní rekonstrukci vlády, aby skončil tento způsob vedení země.“

Představitelé vládních stran v krizi opakují politickou mantru, že není možné připustit nové volby, neboť by vláda nemohla dotáhnout do konce svou protikorupční agendu a k moci by se znovu vrátila „mafie Hlasosmeru“.

Ani média nešetří výtkami

V diskusích mezi nimi se ale stále častěji objevuje i možnost předčasných voleb kvůli neudržitelnému stylu vládnutí a komunikace premiéra Matoviče. Tomu se sice stále připisuje role bojovníka proti korupci a člověka, který poprvé porazil Roberta Fica v parlamentních volbách, ale prudce narůstá skepse vůči jeho neschopnosti racionálně vládnout a komunikovat a nevyvolávat ustavičné konflikty.

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Zahraniční

Odrazem změny nálad jsou i komentáře v médiích, které dlouhodobě dávaly najevo nespokojenost se způsobem vládnutí Směru-SD a jmenovitě Roberta Fica a neustále připomínaly a připomínají korupční aféry minulých vlád. I když zdůrazňují, že vládní strany by měly dokončit mandát, zároveň rezignovaly na představu, že to s Matovičem coby premiérem bude možné.

Filip Obradovič z Denníku N o něm napsal: „Po roce, kdy je premiér, už musí být každému rozumnému člověku jasné, že pokud opět vyhraje, prohraje celá země.“ Komentátor Pravdy Marián Repa dilema menších koaličních partnerů řešících krizi pojmenoval takto: „Raději hrozný konec než hrůza bez konce.“

(Autor je bývalý politik a diplomat)

Reklama

Výběr článků

Načítám