Hlavní obsah

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tajný nákup ruské vakcíny Sputnik V premiérem Igorem Matovičem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) zapůsobil jako rozbuška, která vynesla na povrch všechny spory dřímající uvnitř slovenské vládní koalice.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

K jeho odchodu z čela vlády to však s největší pravděpodobností nepovede, i když podle mnoha ukazatelů je největším problémem současné slovenské koalice právě on sám.

Ať se vám nerozpadne vláda. Výrobce Sputniku Slovensku nabízí zrušení smlouvy

Evropa

Jeho specifická komunikace přes statusy na sociální síti, přešlapy v zahraničněpolitické oblasti, nevybíravé útoky na koaliční partnery, když například Richarda Sulíka, ministra hospodářství a předsedu strany Svoboda a solidarita (SaS), označil za idiota, a vyvolávání sporů s prezidentkou Zuzanou Čaputovou rozdmýchávají napětí prakticky od nástupu současné koalice k moci. „Jeho největším politickým nepřítelem je on sám,“ říká na adresu premiéra politolog Tomáš Koziak.

Cena rekonstrukce

SaS a nejmenší vládní strana Za lidi požadují rekonstrukci vlády, výměnu premiéra a ministra zdravotnictví Marka Krajčiho za nezvládnutí pandemie.

„Jsme pro to, aby dovládla čtyřkoalice. Nemáme žádné personální požadavky,“ řekl ve středu Boris Kollár, předseda parlamentu a koaličního hnutí Jsme rodina. Jeho uskupení však šlo na večerní jednání s koaličními partnery s několika požadavky. Domáhá se vyplacení jednorázové sociální pomoci pro lidi nejvíce postižené koronakrizí prostřednictvím SOS dotací.

Požaduje odklad splátek úvěrů a energií do 30. června 2021 pro ty, kteří se dostali kvůli pandemii do problémů, a odklad výkonu exekucí do 30. června 2021. Hnutí žádá také dofinancování kompenzací cestovního ruchu a gastra ve výši 100 milionů eur a distribuci covid balíčků prostřednictvím lékáren, a to s 5 respirátory na osobu. „V případě, že nebudou naplněny, tak z této vlády odcházíme,“ dodal Kollár.

Poslanci se hádali o Sputnik

Domácí

Ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) rovněž potvrdil, že mají zájem na pokračování čtyřkoalice. „Byl bych rád, kdyby se situace uklidnila a sedli jsme si za jeden stůl,“ řekl.

Podle průzkumů veřejného mínění si nejvyšší preference udržuje opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho a podpora vládních stran klesá. OLaNO ztratilo od voleb v roce 2020 už 15 procent voličů a ostatní vládní strany si nevedou dobře. Straně Za lidi, v roce 2019 založené exprezidentem Andrejem Kiskou, hrozí dokonce rozpad.

Ruská zásilka trčí ve skladu

Zmíněná rozbuška vládní krize, dvě stě tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, leží od 1. března ve skladu v obci Šarišské Michaľany na východě Slovenska. Vakcína není registrovaná na území Evropské unie a z členských zemí ji používá zatím jen Maďarsko. Slováci momentálně vakcínu testují na myších a ministr zdravotnictví Marek Krajčí dal na srozuměnou, že k vakcinaci Sputnikem dojde nejdříve za tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám