Hlavní obsah

Obětování ministra vládní krizi na Slovensku nezažehnalo

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) podal v pátek demisi, avšak východisko z koaliční krize to nepřineslo.

Foto: Profimedia.cz

Obětovaný ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Článek

Ukázalo se, že Richard Sulík, ministr hospodářství a předseda vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS), nezakopal válečnou sekeru nadlouho. V pátek prohlásil, že situace po týdnu jednání uvízla na bodě nula a koaliční krize pokračuje.

Odůvodnil to čtvrteční tiskovou konferencí premiéra Igora Matoviče (OLaNO). Matovič sice oznámil rezignaci ministra, ale opětovně zaútočil na své koaliční partnery.

„Marek Krajčí si to za poslední rok nejvíc odmakal a ostatní mu házeli klacky pod nohy,“ řekl předseda vlády a ministrovo odvolání označil za nejabsurdnější v historii.

Matovič obětoval ministra zdravotnictví, ten se dojetím málem rozplakal

Evropa

Sulík si vybral oddechový čas

„Bylo by fér, kdyby odstoupili i ti, kteří burcovali proti opatřením. Lidé, kteří mu (Krajčímu – pozn. Právo) za celý rok ani jednou nepomohli, chtěli mít z něho tuto rituální oběť,“ zdůraznil předseda vlády.

Po tiskové konferenci měl následovat podpis memoranda o novém vládnutí a lepší komunikaci v koalici, ale Sulík a Veronika Remišová, předsedkyně nejmenší vládní strany Za lidi, akci vypustili. „Krize neskončila, jednání nejsou u konce,“ nechal se slyšet Sulík.

Matovičovy koaliční partnery rovněž naštvalo, že požadovaný odchod ministra zdravotnictví předseda vlády podmínil zahájením očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Na Slovensko dorazilo minulý týden 200 tisíc dávek ruské vakcíny, která ještě stále nebyla registrována v Evropské unii. Matovič nakoupil Sputnik bez vědomí koaličních partnerů.

Ríšo, Veroniko, promiňte. Matovič se omlouvá za tajný nákup Sputniku

Evropa

Po rázné reakci koaličních partnerů sice Krajčí podal demisi už v pátek, avšak Sulík si vzal čas na rozmyšlenou a k situaci v koalici se vyjádří teprve příští pondělí. Vedením resortu zdravotnictví kabinet pověřil ministra financí Eduarda Hegera.

Ani Za lidi nejeví jasnou spokojenost

Za vážnou označila situaci i Remišová. „Vládní krize pokračuje. V této složité krizové situaci je mimořádně potřebné, aby se zlepšily vztahy, aby se obnovila důvěra a v první řadě aby lidé nemuseli řešit problémy vlády, ale aby vláda řešila problémy občanů,“ dodala.

Strana SaS původně požadovala rekonstrukci vlády včetně výměny premiéra, ale požadavek na Matovičův odchod nakonec stáhla SaS a strana Za lidi však nadále požadovala hlavu ministra zdravotnictví za nezvládnutí pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám