Hlavní obsah

Šimečka: Pellegriniho žadonění o schůzku v Kremlu potvrzuje, že je pro vítězství schopen udělat vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka Novinkám řekl, že pokud bývalý slovenský premiér a současný kandidát na prezidenta Peter Pellegrini skutečně v roce 2020 žadonil u maďarského premiéra Viktora Orbána o schůzku v Kremlu těsně před slovenskými parlamentními volbami, tak to pouze potvrzuje, že je ochoten udělat cokoli, aby zvítězil ve volbách.

Foto: Profimedia.cz

Lídr slovenské opozice Michal Šimečka

Článek

Pellegrini to měl učinit s tím, že doufal, že to osloví slovenské voliče a pomůže to tehdejší slovenské vládě udržet se u moci, uvedl investigativní portál VSquare ve spolupráci s Investigativním centrem Jána Kuciaka (ICJK). Volby ale i přesto prohrál a k moci se dostal Igor Matovič a jeho strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

„Pokud Peter Pellegrini skutečně požádal Viktora Orbána o zprostředkování návštěvy v Kremlu, tak to jen potvrzuje, že to hraje na obě strany a že oplývá nedostatkem vlastních názorů. Zároveň to dokazuje jeho ochotu udělat cokoli, aby vyhrál volby,“ sdělil Novinkám Šimečka.

Předseda Progresívného Slovenska dále uvedl, že Slovensko potřebuje jasně proevropského prezidenta s čitelnými názory na domácí i zahraniční politiku. „Nikoli poslušného sluhu Roberta Fica,“ uzavřel pro Novinky Šimečka.

Pellegrini spolupracoval s Orbánem a Kremlem, aby se udržel u moci

Evropa

Pellegrini se přitom v jeho současné kampani na prezidenta dušuje, že pokud bude zvolen, zahraniční orientace Slovenska se nijak nezmění. „Slovensko je jasně ukotvené v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ uvedl už dříve slovenský kandidát na prezidenta. Na dotaz Novinek, zda žadonil u Maďarů o schůzku v Kremlu, Pellegrini nereagoval.

Pellegriniho v boji o prezidentské křeslo podpořil slovenský premiér Robert Fico, jehož ministr zahraničí Juraj Blanár se setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který je na sankčním seznamu Evropské unie za rozpoutání války na Ukrajině.

Fico je navíc ve vládě se Směrem Petera Pellegriniho a také se stranou SNS Andreje Danka. A právě Danko zkraje března uvedl, že Rusko není na Ukrajině agresorem.

„Život není bílý a černý. Každý v tom má prsty, i Ukrajinci, kteří nezvládli přístup k ruské národnostní menšině. Rusové přišli na území s pocitem pomoci svému národu,“ prohlásil o invazi Ruska na Ukrajinu Danko. Rusové se neskrývají vidinou postupného obnovení území z dob Sovětského svazu, ruští propagandisté i politici se k tomu dlouhodobě hlásí.

Danko: Rusko není na Ukrajině agresor

Evropa

Premiér Fico navíc už mnohokrát uvedl, že Slovensko Ukrajině nepošle ani náboj a že jedinou pomoc, kterou může očekávat, je humanitární. Novinky se slovenského ministerstva obrany zeptaly, jakou konkrétní pomoc může Ukrajina očekávat. Na tuto otázku neodpovědělo.

Pellegriniho schůzka

Pellegrini 13. února 2020, tedy zhruba dva týdny před slovenskými volbami, navštívil na pozvání premiéra Orbána Maďarsko. Právě na této schůzce měl maďarského premiéra požádat, aby mu na poslední chvíli zajistil setkání v Moskvě. Byl si přitom dobře vědom dobrých vtahů mezi Orbánem a ruským diktátorem Vladimirem Putinem a mezi ministry zahraničí Szijjártóem a Lavrovem.

Poté, co bývalý slovenský premiér požádal svůj maďarský protějšek o pomoc, Orbán pověřil ministra zahraničí Pétera Szijjártóa, aby prosbu o schůzku doručil ruskému ministru zahraničí Lavrovovi. Ten ji měl dále předat premiérovi Michailu Mišustinovi. Pellegriniho ruský premiér následně přijal v Moskvě jen několik dní před slovenskými parlamentními volbami, které se konaly 29. února 2020.

Pellegrini měl Orbánovi v rámci jednání také vysvětlit, že je pro něj Moskva daleko důležitější než setkání v Bílém domě. Tehdy byl jeho šéfem exprezident Donald Trump.

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini odmítl televizní debatu a nahrál video

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám