Hlavní obsah

Pellegrini spolupracoval s Orbánem a Kremlem, aby se udržel u moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský premiér a současný kandidát na prezidenta Peter Pellegrini v roce 2020 požádal maďarského premiéra Viktora Orbána, aby působil jako prostředník mezi ním a Kremlem. Usiloval totiž o pozvání do Moskvy těsně před slovenskými volbami v roce 2020 s tím, že doufal, že to osloví slovenské voliče a pomůže to tehdejší slovenské vládě udržet se u moci. Investigativní portál VSquare získal o Pellegriniho plánu podrobné zpravodajské informace, které mu poskytla nejmenovaná evropská zpravodajská agentura.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini a ruský premiér Michail Mišustin

Článek

Podle portálu VSquare, který na článku pracoval s Investigativním centrem Jána Kuciaka (ICJK), nově objevené zpravodajské informace dokazují, že Maďarsko a Rusko během slovenských voleb v roce 2020 spolupracovaly, aby pomohly tehdejší slovenské vládě udržet se u moci. A to vše na žádost tehdejšího slovenského premiéra Petera Pellegriniho, který v té době vystřídal Roberta Fica. Právě za jeho premiérství byl zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová, což spustilo rozsáhlé protesty.

Orbán měl podle informací portálu Pellegrinimu na poslední chvíli pomoci ve chvíli, kdy slovenská vláda směřovala k porážce v parlamentních volbách, které se konaly 29. února 2020. Pellegrini měl tajně požádat maďarského premiéra, aby mu pomohl zařídit oficiální pozvání do Moskvy s odůvodněním, že by taková návštěva mohla oslovit slovenské voliče, a zvýšit tak jeho volební šance.

Poté, co bývalý slovenský premiér požádal svůj maďarský protějšek o pomoc, Orbán pověřil ministra zahraničí Pétera Szijjártóa, aby prosbu doručil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Ten ji měl dále předat premiérovi Michailu Mišustinovi. Pellegriniho ruský premiér následně přijal v Moskvě jen několik dní před slovenskými parlamentními volbami.

Jednota důchodců na Slovensku otevřeně podpořila Pellegriniho

Volby

Vyjádřil se pouze Szijjártó

VSquare následně poslal žádost o vyjádření ke zpravodajským materiálům tiskové mluvčí Pellegriniho, Orbána, Lavrova i Szijjártóa. Ozval se pouze poslední zmíněný, tiskový mluvčí maďarského ministra zahraničí Máté Paczolay.

„Jak řekl Péter Szijjártó, pokud ministerstvo zahraničních věcí a obchodu obdrží žádost o pomoc při navazování nebo udržování kontaktů s jinými zeměmi a tato žádost není v rozporu s maďarskými národními zájmy, jsme vždy připraveni pomoci. Tomu se říká diplomacie,“ uvedl pro VSquare Paczolay.

Tento výrok přitom narážel na nedávný výrok Szijjártóa, který v reakci na kritiku polského premiéra Donalda Tuska ohledně častých jednání s Lavrovem otevřeně přiznal, že pravidelně funguje jako prostředník mezi evropskými politiky a Kremlem.

„Myslím, že polský premiér by byl překvapen, kdyby věděl, jak dlouhý je seznam evropských politiků, kteří mě v posledních letech požádali, abych jim pomohl navázat kontakt s Rusy, sjednat schůzku nebo jen předat zprávu,“ prohlásil podle VSqaure Szijjártó.

Bílý dům? Radši Kreml

Pellegrini 13. února 2020, tedy zhruba dva týdny před slovenskými volbami, navštívil na Orbánovo pozvání Maďarsko. Právě na této schůzce měl maďarského premiéra požádat, aby mu na poslední chvíli zajistil setkání v Moskvě. Byl si přitom dobře vědom dobrých vtahů mezi Orbánem a ruským diktátorem Vladimirem Putinem a mezi ministry zahraničí Szijjártóem a Lavrovem.

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Bývalý slovenský premiér měl Orbánovi také vysvětlit, že je pro něj Moskva daleko důležitější než setkání v Bílém domě. Tehdy byl přitom jeho šéfem exprezident Donald Trump, který je také známý svou náklonností k Putinovi a putinovskému Rusku obecně.

Materiál dále odhaluje vlastní zájmy Orbánovy vlády na vyhovění Pellegriniho žádosti. Maďarská vláda se domnívala, že v případě vítězství slovenské opozice by to znamenalo konec pragmatické spolupráce mezi středoevropskými zeměmi, známé jako spolupráce Visegrádské skupiny. Ironií osudu bylo, že během diskuse mezi maďarskými a ruskými vládními představiteli byla právě slovenská opozice vykreslena jako strana pod zahraničním vlivem, kterou údajně financuje maďarsko-americký miliardář George Soros.

Maďaři měli navíc naznačit, že by bylo v jejich zájmu, aby se do parlamentu dostala také Slovenská národní strana (SNS) Andreje Danka, která v Pelleginiho vládě mezi roky 2018-2020 působila jako koaliční partner.

Tři dny před volbami, 26. února 2020, pak Pellegriniho v Moskvě přijal Mišustin. „Je pro nás velmi důležité, že jste si navzdory velmi náročnému předvolebnímu období na Slovensku dokázal najít čas přijet do Moskvy a projednat nejnaléhavější otázky rusko-slovenské spolupráce,“ cituje VSquare společnou tiskovou konferenci Pellegriniho a Mišustina.

Návštěvu Pellegriniho v Rusku investigativní portál označuje za poslední pokus zastavit propad strany Směr v předvolebních průzkumech před volbami v roce 2020. Pellegrini byl jen několik dní před volbami hospitalizován s akutní respirační infekcí. Navzdory doporučení lékařů ale z nemocnice odešel a účastnil se předvolebních debat. Následně odcestoval do Ruska, připomíná VSquare.

Směr podpoří v prezidentských volbách Pellegriniho

Evropa

Snaha byla, Kuciak byl prostě silnější

Slovensko se už v roce 2018 začalo silně klonit směrem k Rusku. Například na jaře 2018 Danko zabránil vyhoštění ruského diplomata z Bratislavy. V reakci na otravu Sergeje Skripala a jeho dcery z března téhož roku totiž celá řada západních zemí k tomuto kroku přistoupila. V červnu 2019 se pak Pellegrini setkal s Putinem. Ani to ale slovenské voliče nemotivovalo tolik, jako vražda Kuciaka a Kušnírové v roce 2018.

„Myslím, že v té době jiná témata tolik nefungovala. Robert Fico odstoupil z funkce premiéra, novým se stal Peter Pellegrini. To znamená, že i síla Směru se rozdělila, alespoň v očích jeho voličů. Myslím si ale, že narativ protiruských versus proruských témat nebyl tehdy tak silný jako v posledních letech,“ prohlásil pro ICJK Václav Hřích ze slovenské agentury AKO, která se specializuje na průzkumy veřejného mínění.

Pellegriniho plán ale nevyšel. Jeho strana Směr skončila s 18,3 procenta druhá, zatímco Dankova SNS z parlamentu vypadla s pouhými 3,16 procenta. Vítězem se stal Igor Matovicč a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Pellegrini několik měsíců po volební porážce opustil Směr a založil stranu Hlas, zatímco Fico zůstal v čele Směru a nasměroval ho ještě populističtějším, otevřeně protivládním a proruským směrem.

Ještě před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu 24. února 2022 bylo Slovensko silným terčem proruské propagandy. Fico a jeho Směr, podporovaní sílícím dezinformačním prostředím šířícím kremelské narativy, se důrazně postavili proti přijetí americko-slovenské dohody o obranné spolupráci, která byla na Slovensku ratifikována na začátku roku 2022, pouhých několik týdnů před zahájením ruské války na Ukrajině.

Tajný materiál

Zpravodajské materiály o maďarsko-ruské podpoře Pellegriniho znovuzvolení byly zpracovány zpravodajskou agenturou jedné z evropských zemí v únoru 2020. Posléze je získal investigativní portál VSquare, který je poskytl dalšímu portálu Frontstory.pl a Investigativnímu centru Jána Kuciaka (ICJK).

Vzhledem k citlivé povaze materiálu a ochraně zdroje zástupce evropské zpravodajské agentury požádal portál VSquare, aby nejmenoval, z jaké země agentura pochází, a aby nezveřejňoval některé konkrétní informace z materiálu. VSquare nicméně uvedl, že informace ze zpravodajského materiálu se mu podařilo potvrdit i z jiných zdrojů. „Nemáme pochybnosti pravosti (materiálu),“ uvedl portál.

Na článku, který z materiálů vychází, pracoval maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi a šéfredaktor slovenského Investigativního centra Jána Kuciaka Lukáš Diko, který byl dříve šéfem zpravodajství televize Markíza.

Pellegrini je favoritem prezidentských voleb, zvítězil by v obou kolech

Volby

Výběr článků

Načítám