Hlavní obsah

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini odmítl televizní debatu a nahrál video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po svém vítězství v prvním kole slovenských prezidentských voleb uspořádal Ivan Korčok v neděli mítink svých příznivců na bratislavském Náměstí svobody. Podle odhadů se ho zúčastnilo přes 8000 lidí, kteří opakovaně skandovali heslo „Korčok na hrad“.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Mítink Ivana Korčoka v Bratislavě

Článek

Druhé kolo prezidentských voleb bude 6. dubna. „Za tyto dva týdny dokážeme přesvědčit dostatek lidí, že Slovensko se může vydat jinou cestou. Udělejme vše pro to, aby Slovensko zůstalo svobodné, bezpečné a demokratické,“ řekl Korčok na náměstí.

Korčok pokračuje v mobilizaci voličů v pondělí v Košicích, pak ve svém rodišti v Banské Bystrici, která je paradoxně také rodištěm jeho soupeře ve druhém kole Petera Pellegriniho, a tyto akce ukončí před Velikonocemi v Žilině.

Pellegriniho video

Předseda slovenského parlamentu Pellegrini, který v sobotních volbách skončil na druhém místě a společně s Korčokem postoupil do druhého kola volby hlavy státu, odmítl účast v nedělní televizní diskusi se svým soupeřem a natočil video na sociální síti. V něm se ostře vymezil vůči vítězi prvního kola prezidentských voleb. Řekl, že chce být prezidentem lidí, nikoli elit, médií, nevládních organizací a zahraničí.

„Chci být prezidentem míru, který hrdě a suverénně obhajuje slovenské národní zájmy. Nikoli prezidentem, který pro poplácání po rameni v Bruselu nebo ve Washingtonu zatáhne Slovensko do války,“ uvedl Pellegrini.

Předseda parlamentu zdůraznil, že chce být kandidátem klidu, nikoli prezidentem věčného konfliktu, který prý slibuje Korčok, když mluví o protiváze proti demokraticky zvolené vládě. „Pokud se v Prezidentském paláci vytvoří nové progresivní, liberální a pravicové mocenské centrum, bude od prvního momentu pracovat na tom, aby současná vláda nedokončila své funkční období,“ tvrdí Pellegrini.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Vítězství Korčoka by bylo pro Fica obrovským vzkazem a oslabením, vztahům s Českem by pomohlo

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám