Hlavní obsah

Danko: Rusko není na Ukrajině agresor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V konfliktu na Ukrajině není Rusko agresor, pouze hájí své zájmy. Pro veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) to řekl předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda SNS Andrej Danko

Článek

Podle předsedy SNS by bylo řešením konfliktu na Ukrajině vytvoření demilitarizované zóny po vzoru Kypru. „Postavit se na stranu Ukrajiny není řešením problému, protože je to jen eskalování napětí. Pro mě je řešením demilitarizovaná zóna mezi Ruskem a Ukrajinou jako na Kypru,“ řekl Danko v RTVS.

Rusko v únoru 2022 zahájilo nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu, kde stále útočí. Už předtím se netajilo úmyslem přivlastnit si část ukrajinského území, což stále trvá.

„Život není bílý a černý. Každý v tom má prsty, i Ukrajinci, kteří nezvládli přístup k ruské národnostní menšině. Rusové přišli na území s pocitem pomoci svému národu,“ uvedl Danko k tomu, kdo je v konfliktu na Ukrajině agresorem a k tématu ruského vpádu do sousední země.

Fico: Češi se kvůli podpoře války rozhodli ohrozit vztahy se Slovenskem

Evropa

Na dotaz moderátorky ohledně porušení mezinárodního práva Ruskem Danko reagoval, že prý mezinárodní právo porušuje Izrael, a položil řečnickou otázku, kolikrát mezinárodní právo porušily Spojené státy.

Kritika Fialy

Danko také kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a českého premiéra Petra Fialu za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

„Tohle byla velmi neslušná diplomatická reakce ve vztahu k naší vládě. Toto si naše vláda nezaslouží, jak se zachoval pan Fiala,“ řekl Danko.

Českého premiéra Danko kritizoval také za jeho páteční schůzku se šéfem nejsilnějšího opozičního slovenského hnutí Progresivní Slovensko Michalem Šimečkou. „Je směšné, když Fiala odmítne jednání s Ficem a dnes přijme toho popletu Šimečku. Je jasné, že pan Fiala hraje politiku s našimi liberály, aby právě naši vládu znevažoval,“ uvedl Danko.

Předseda SNS je jedním z kandidátů na post prezidenta v nadcházejících volbách hlavy státu.

Slovensko není jen Fico. Fiala přijal lídra opozice

Domácí

Dankův výrok zapadá do kurzu slovenské vládní koalice. Třeba premiér Robert Fico u příležitosti druhého výročí ruské agrese na Ukrajině v projevu uvedl, že válka začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Zároveň obvinil Evropskou unii, že na Ukrajině podporuje vzájemné zabíjení Slovanů a falešně démonizuje ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Pozdvižení vzbudilo rovněž nedávné setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám