Hlavní obsah

Další výbuchy v Sevastopolu, kamera zachytila loď v plamenech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopolem na Ruskem okupovaném Krymu otřásly v nedělních ranních hodinách výbuchy. Ruská média a účty na Telegramu následně hlásily, že byl příčinou raketový útok na ruskou loď, a zveřejněno bylo i video hořícího plavidla. Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michajl Razvožajev později tvrdil, že byl útok odražen a důvodem požáru byl jen spadlý šrapnel.

Foto: Twitter/Nexta

Výbuch ve městě Sevastopol (ilustrační foto)

Článek

Varování před raketovým útokem obdrželi občané Sevastopolu v 8:43 tamního času (7:43 středoevropského času), ale to bylo až po zaznění výbuchů. Na základě toho, že hasičské vozy mířily na sever města, se dalo poznat, že k výbuchům nejspíše došlo buď v zálivu Sucharnaja, nebo v zálivu Hollandija.

Ruskem dosazený gubernátor Razvožajev později oznámil, že „armáda odrazila útok protilodních raket na jedno z plavidel“. To, že se na sociálních sítích už v té době objevily záběry doutnající lodě, vysvětlil dle Ukrajinske pravdy tak, že oheň způsobil dopad šrapnelu, a navíc byl oheň prý již uhašen.

Je nutno podotknout, že stejné vysvětlení poskytli zástupci Ruska i pro sobotní požár skladu paliva ve Smolenské oblasti, ačkoliv ukrajinská armáda a rozvědka jej později ohlásily jako následek úspěšného útoku. K explozím v Sevastopolu se Ukrajina dosud nevyjádřila.

Právě Krymský poloostrov je v současnosti vnímán jako poměrně zranitelný. Mluví se o hrozbě zničení Krymského mostu, jenž spojuje poloostrov s Ruskem, a Rusové také po řadě úspěšných ukrajinských útoků stáhli ze Sevastopolu svou Černomořskou flotilu.

Rusové stáhli Černomořskou flotilu z Krymu. Před Ukrajinci už ji radši schovávají

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám