Hlavní obsah

Rusové stáhli Černomořskou flotilu z Krymu. Před Ukrajinci už ji radši schovávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Černomořská flotila je po změně velitele v březnu 2024 nejméně aktivní od začátku nynější invaze na Ukrajinu. Stáhla většinu plavidel a ponorek z krymského Sevastopolu a přemístila je dále na východ do přístavu Novorossijsk. S odvoláním na své zdroje to ve čtvrtek oznámila britská vojenská rozvědka.

Foto: Profimedia.cz

Ruská fregata třídy Admirál Grigorevič známá též jako Projekt 11356.

Článek

Britové rovněž oznámili, že 1. dubna zaznamenali v Novorossijsku manipulaci se zbraněmi na ruské fregatě třídy Grigorovič, vybavené řízenými střelami s plochou dráhou letu proti mořským i pozemním cílům.

„V minulosti byly přitom tyto střely doplňovány v Sevastopolu,“ poznamenává britská rozvědka.

Předpokládá, že Černomořská flotila se bude nadále soustředit v Novorossijsku, neboť je to pro Rusy momentálně nejlepší způsob, jak se vyhnout ukrajinským útokům z moře. Infrastruktura tamního přístavu pro údržbu, přepravu a manipulaci se zbraňovými systémy byla podle Britů zřejmě posílena, aby Novorossijsk splňoval podmínky stálé základny Černomořské flotily.

Domněle mrtvý admirál Sokolov definitivně mizí z velení Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Novým velitelem Čenomořské flotily byl na počátku dubna jmenován sevastopolský rodák, viceadmirál Sergej Pinčuk. Ruští vojenští blogeři už několik týdnů předtím hlásili, že jeho předchůdce Viktor Sokolov byl odvolán kvůli ztrátám během ukrajinských útoků. Změna se odehrála na pozadí větších personálních čistek v ruském námořnictvu, jeho novým velitelem se v březnu stal admirál Alexandr Mojsejev, který nahradil předchozího Nikolaje Jevmenova.

Ukrajinci už dříve hlásili, že zničili zhruba třetinu ruských plavidel v Černém moři, přesná a ověřitelná statistika však není k dispozici. Jisté je, že ruské loďstvo od počátku invaze na Ukrajinu utrpělo množství citelných zásahů.

Potopená vlajková loď i zásah velitelství

Možná nejpotupnější ztrátou pro ruské loďstvo bylo už krátce po začátku invaze na Ukrajinu potopení křižníku Moskva v dubnu 2022, který byl vlajkovou lodí Černomořské flotily. Podle ukrajinské verze jej zasáhly dvě ukrajinské protilodní střely Neptun, podle ruské verze loď zničil požár na palubě.

V září 2023 Ukrajina zasáhla velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu pomocí střely Storm Shadow a zabila nejméně šest lidí. Spekulovalo se dokonce i o smrti tehdejšího velitele flotily Sokolova, ten se však později několikrát objevil na televizních záběrech.

Letos v únoru Ukrajina zveřejnila video, které má zachycovat potopení korvety třídy Tarantul Ivanovec za pomoci bezpilotních letounů. Tentýž měsíc ohlásil Kyjev potopení ruské výsadkové lodi třídy Ropucha Cezar Kunikov.

Počátkem března pak Ukrajinci pomocí námořního dronu Magura V5 potopili hlídkové plavidlo Sergeje Kotova. Koncem téhož měsíce ohlásil Kyjev, že zasáhl ruskou výsadkovou loď třídy Ropucha Jamal s tím, že loď utrpěla vážné poškození.

Jen trosky a mastný flek. Piloti vrtulníků popsali potopení ruské výsadkové lodi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Novorossijsk

Výběr článků

Načítám