Hlavní obsah

Separatisté drží v zajetí dalšího Brita Johna Hardinga

Londýn/Doněck

Proruští separatisté v Doněcké oblasti zajali dalšího britského občana. Informovala o tom v noci na pondělí BBC. Na videu, které zveřejnila ruská státní média, je Brit John Harding, který žádá o pomoc britského premiéra Borise Johnsona.

Foto: AP – Alexei Alexandrov

Harding se účastnil bojů v Mariupolu

Článek

Padesátník Harding, který pochází ze Sunderlandu, odpovídá na dotazy ruského moderátora. Uvádí, že by mu mohl hrozit trest smrti.

Ve videu se uvádí, že Harding byl členem pluku Azov, jehož příslušníci se bránili ruské invazi v mariupolských železárnách Azovstal. Zajat měl být už v květnu.

Hardingovu identitu potvrdili BBC jeho příbuzní a přátelé. Harding známým řekl, že je příslušníkem ukrajinské Národní gardy, pod kterou spadal i původně dobrovolnický pluk Azov. Na východě Ukrajiny Harding bojoval od roku 2018. BBC dříve řekl, že na Donbas odcestoval, aby tam pomáhal jako zdravotník přímo na frontě.

Jeho obavy, že mu hrozí trest smrti, jsou oprávněné. Dva jiní Britové Aiden Aslin a Shaun Pinner, kteří tam bojovali, byli soudem v separatisty ovládaném Doněcku nepravomocně odsouzeni k hrdelnímu trestu. Podle rozsudku bojovali na Ukrajině jako žoldnéři a nevztahují se na ně proto ženevské konvence zakazující popravy válečných zajatců.

Na Ukrajině zemřel Brit zadržený separatisty, píše TASS. Prý v důsledku nemoci a stresu

Válka na Ukrajině

Zajati byli na východě Ukrajiny i další Britové, humanitární pracovníci Dylan Healy a Paul Urey a vojenský dobrovolník Andrew Hill. Také oni byli obviněni z žoldnéřských aktivit. Diabetik Urey mezitím zemřel, podle doněckých úřadů údajně v důsledku své diagnózy a stresu.

Britské ministerstvo video s Hardingem nekomentovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám