Hlavní obsah

Taurus není pro Ukrajinu rozhodující. Scholz znovu vysvětloval proč střely zemi nedodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo prozatím nedodá Ukrajině moderní střely s plochou dráhou letu Taurus. Prohlásil to v pondělí podle agentury AP spolkový kancléř Olaf Scholz. Rozhodnutí zdůvodnil rizikem zapojení Německa do války s Ruskem. Taurusy, které patří k nejmodernější výzbroji německé armády, mají dostřel až 500 kilometrů. Cílem by se tak mohla stát i Moskva, čehož se Německo podle Scholze obává.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,“ řekl podle agentury AP Scholz. Dodal ale, že Německo bude i nadále patřit mezi největší zbrojní podporovatele Ukrajiny.

Kancléř zdůraznil, že Německo nemůže postupovat v případě kontroly cílů jako Britové a Francouzi, kteří ukrajinské armádě poskytli střely dlouhého doletu Storm Shadow/SCALP. „To ví každý, kdo se tímto systémem zabýval,“ řekl o taurusech.

Foto: Profimedia.cz

Střela Taurus v přepravním stojanu

Scholz dále řekl, že ho v debatě o střelách Taurus rozčiluje chybějící rovnováha mezi tímto systémem a tím, co Ukrajina skutečně potřebuje. Dodal, že Ukrajině se nedostává munice a že systém Taurus není v potřebách Ukrajiny rozhodující.

Německý Spolkový sněm ve čtvrtek schválil návrh na dodávky „zbraňových systémů dlouhého doletu“, v němž právě název systému Taurus chyběl.

Pro mnoho politiků z koaliční strany Zelených a FDP se řízené střely Taurus s dosahem 500 kilometrů ale právě do této kategorie „vejdou“, nicméně Scholzovo rozhodnutí znovu dodávky taurusů na Ukrajinu zmařilo.

Kyjev žádá o taurusy už měsíce

Kyjev o střely Taurus žádá Berlín už řadu měsíců. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo je nakonec jeho zemi poskytne.

Něco tady nehraje. Francie a Británie řízené rakety Ukrajině dodávají, Německo nikoliv

Válka na Ukrajině

Německo je co do objemu zdaleka nejdůležitější dodavatel zbraní na Ukrajinu ze zemí EU a celkově druhý nejvýznamnější po Spojených státech.

Na Ukrajinu dodalo mimo jiné například systémy protivzdušné obrany IRIS-T a Skynex, bojová vozidla pěchoty Marder, tanky Leopard nebo radary TRML.

Střely Taurus vyrábí britská zbrojovka MBDA, mají podobné parametry jako Storm Shadow. Ty už Ukrajinci používají na bojišti. Taurusy jsou schopny efektivně ničit mimo jiné pancéřované objekty, jako jsou armádní bunkry nebo skladiště.

Němečtí poslanci se rozhoupali. Schválili dodávky zbraní dlouhého doletu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám