Hlavní obsah

Rusové uvedli, že prostudují údaje o výcviku Čechů pro boje na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údaje o výcviku více než stovky Čechů, kteří se jako dobrovolníci přihlásili do ukrajinské armády, jež se skoro tři měsíce brání ruské invazi, bude zkoumat ruský Vyšetřovací výbor, napsala ruská agentura TASS. Vyšetřovací výbor je federální kriminální ústředna.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zničený ruský tank u domu u Černihivu

Článek

„Vyšetřovací výbor komplexně prostuduje tyto údaje a právně je vyhodnotí,“ napsala agentura.

Pražský hrad oznámil, že prezident Miloš Zeman schválil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 českým občanům.

Zeman povolil 103 Čechům bojovat v ukrajinské armádě

Domácí

Nutná je ještě kontrasignace předsedou vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) avizoval, že vstup Čechů do ukrajinských ozbrojených sil spolupodepíše ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušné úřady, tedy ministerstva obrany, vnitra a zahraničních věcí.

„Pan premiér bude kontrasignovat souhlas prezidenta se vstupem občanů ČR do ukrajinských ozbrojených sil ve všech případech, ve kterých byla žádost kladně vyhodnocena všemi třemi příslušnými resorty,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Jak slouží Ukrajině peníze českých dárců? Kupují se zbraně, sanitky i voda

Domácí

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu koncem února. Kromě vojáků tam útočí i na civilní cíle. Ukrajina vzdoruje i díky podpoře ze zahraničí, od níž se snaží Moskva cizí státy i jednotlivce všemožně odrazovat.

Fiala se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Uvedl tehdy, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení. Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády.

Civilistu s kolem střelili do hlavy. Ukrajina chce soudit 21letého ruského vojáka za vraždu

Válka na Ukrajině

Čeští dobrovolníci se podle dostupných informací již zapojili do bojů na Ukrajině, podrobnosti o jejich počtu nejsou k dispozici. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachycují v Irpini u Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám