Hlavní obsah

Zeman povolil 103 Čechům bojovat v ukrajinské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanům vstup do ukrajinských ozbrojených sil. Na Twitteru to ve středu uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že rozhodnutí musí spolupodepsat předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Fiala ve středu prostřednictvím svého mluvčího Václava Smolky sdělil, že spolupodepíše vstup Čechů do ukrajinské armády ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušné úřady., tedy resorty obrany, vnitra a zahraničí.

„Pan premiér bude kontrasignovat souhlas prezidenta se vstupem občanů ČR do ukrajinských ozbrojených sil ve všech případech, ve kterých byla žádost kladně vyhodnocena všemi třemi příslušnými resorty,” přednesl Smolka.

Premiér se na začátku března se Zemanem dohodli na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Česká armáda má problém. Nové pušky selhávají

Domácí

Uvedl tehdy, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.

Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám