Hlavní obsah

Do zříceného Il-76 měly nastoupit ruské špičky. FSB jim v tom zabránila, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na palubě ruského letounu Il-76, který se ve středu zřítil v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou, měli být ruští vysocí představitelé, ale agenti tamní tajné služby FSB jim na poslední chvíli zakázali nastoupit. Podle činitele ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrije Jusova bylo do márnice po nehodě odvezeno pět těl. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že v letadle bylo 74 lidí, včetně 65 zajatých ukrajinských vojáků připravených k výměně. A že Kyjev stroj záměrně sestřelil.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Článek

„Na palubě mělo být skutečně několik VIP osob z vojensko-politické reprezentace agresorského státu. Jejich jména jsou známa a budou zveřejněna, materiály budou poskytnuty v rámci mezinárodního vyšetřování,“ citovalo Jusova Američany financované Radio Svoboda.

„Na poslední chvíli jim FSB ve skutečnosti nařídila, aby nenastoupili do tohoto letadla a použili jiné způsoby dopravy. Tyto informace již byly objasněny poté, co se incident stal,“ dodal Jusov.

„Zástupci ruského ministerstva pro mimořádné situace, kteří se dostavili na místo, byli pracovníky FSB a armády skutečně vykázáni a nebyla jim dána možnost dle protokolu místo ohledat a lokalizovat tento vrak,“ tvrdí dále Jusov.

Byly identifikovány tři oběti ze zříceného ruského iljušinu

Evropa

„Ze zpravodajských údajů je zejména známo, že k včerejšímu dni (středě) bylo v bělgorodské márnici pouze pět těl. Ve skutečnosti toto číslo odpovídá počtu členů posádky letounu Il-76, který byl součástí ruských leteckých sil,“ dodal.

Tvrdí přitom, že na videích z místa nehody zveřejněných ruskými médii nejsou vidět žádná těla.

Na záběrech je nicméně vidět cosi, co zkrvavená lidská těla připomíná, ačkoliv video je v tomto místě rozostřené. Na videu však rozhodně nejsou vidět ostatky desítek lidí, kteří podle ruských úřadů při pádu stroje zahynuli.

Novináři Radia Svoboda zatím s odvoláním na příbuzné identifikovali tři oběti středečního incidentu – všichni jsou ruští členové letecké posádky.

Ukrajinská rozvědka ve středu večer připustila, že zatím nemá přesné a potvrzené informace o tom, kdo přesně se na palubě zříceného stroje nacházel. Kyjev také připustil, že plánovaná výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou se ten den neuskutečnila.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Ukrajina, která se už téměř dva roky brání ruské vojenské agresi, svůj podíl na pádu letadla ani přítomnost ukrajinských zajatců v letadle jednoznačně nepotvrdila ani nevyvrátila.

Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje v ukrajinském generálním štábu uváděla, že letoun přepravoval rakety S-300, jimiž Rusové ostřelují Charkovskou oblast. Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj řekl, že je nutné zjistit všechna fakta. „Náš stát bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ prohlásil.

Ruská média ve čtvrtek ráno informovala, že na místě pádu letadla byly nalezeny černé skříňky se záznamy o průběhu letu a byly předány ruským vyšetřovatelům.

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám