Hlavní obsah

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zřícení transportního letounu Il-76 poblíž obce Jablonovo v ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou provázejí stále nejasnosti. První zprávy o sestřelu stroje se objevily ve středu dopoledne, později bylo zveřejněno dramatické video zachycující poslední vteřiny letadla před nárazem. Zde je rekapitulace podstatných informací, které se od té doby objevily.

V Rusku se zřítil strategický transportní letoun, přes 70 mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) připustila, že zatím s jistotou neví, kdo byl na palubě vojenského letadla, které se ve středu dopoledne zřítilo v ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Moskva viní Kyjev z úmyslného sestřelu a tvrdí, že zahynulo všech 74 lidí na palubě, včetně 65 zajatých ukrajinských vojáků připravených k výměně. Ukrajina zatím pouze potvrdila, že plánovaná středeční výměna zajatců v dohodnutém čase neproběhla. Kyjev přitom zatím nepotvrdil, že by letadlo sestřelil, ani to výslovně nevyloučil.

„Dnes měla proběhnout výměna zajatců, ale nestalo se. Podle ruské strany se tak stalo v důsledku sestřelení ruského letounu Il-76, který údajně převážel ukrajinské zajatce. V současné době Ukrajina nemá spolehlivé a ucelené informace o tom, kdo přesně byl na palubě letadla a v jakém počtu,“ oznámila HUR ve středu večer na svém telegramovém účtu.

V Rusku se zřítil strategický transportní letoun

Evropa

Podle obsáhlého prohlášení ukrajinská strana ve středu dopravila ruské zajatce na místo určené k výměně, ale Kyjev prý od Moskvy nedostal žádné informace o způsobu přepravy ukrajinských zajatců, jak bylo při minulých výměnách obvyklé. „To může naznačovat záměrnou ruskou akci s cílem ohrožení života a bezpečnosti zajatců,“ dodává HUR. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že o přepravě ukrajinských zajatců tímto letadlem Kyjev věděl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj večer vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie. Moskva dříve obvinila Kyjev, že letoun sestřelil. Většina ukrajinských představitelů, se přes den odmítala k incidentu vyjádřit.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil sestřelení letadla za „terorismus“ a řekl, že Moskva svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby věc projednala. „Ukrajinští váleční zajatci byli transportováni do Bělgorodské oblasti, aby provedli další výměnu, která byla dohodnuta mezi Moskvou a Kyjevem,“ řekl Lavrov v budově OSN v New Yorku.

„Namísto toho ukrajinská strana odpálila raketu protivzdušné obrany z Charkovské oblasti. Zamířila na letadlo a provedla smrtelný útok,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Video na sociálních sítích ukazovalo letadlo, které vypadá jako vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76, které se ve spirále řítí k zemi. Následuje hlasitá exploze a velký požár. Několik videí posléze zveřejnil i web ruského webu Izvěstija s tím, že jde o záběry z místa pádu letadla. Na záběrech jsou vidět rozeseté trosky stroje i několik mrtvých lidí, na videu však rozhodně nejsou vidět desítky těl.

Jeden z dříve propuštěných ukrajinských vojáků Maxim Kolesnikov přitom zpochybnil tvrzení ruského ministerstva obrany, že v letadle zahynulo šest členů posádky, 65 ukrajinských zajatců a tři ruští vojáci, kteří zajatce na výměnu doprovázeli.

„To je úplná pitomost. Když mě vezli letadlem z Brjansku do Bělgorodu, na každých 50 vězňů připadalo asi 20 jejich vojenských policistů. Tři strážci, jistě,“ uzavřel sarkasticky svůj příspěvek na síti X.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Není jasné, zda mohl Il-76 přepravovat i něco dalšího kromě zajatců, podotkl ve své rekapitulaci ruskojazyčný web britské stanice BBC ve středu večer.

Servery Ukrajinska pravda a RBK-Ukrajina s odvoláním na své zdroje již ráno oznamovaly, že letadlo skutečně sestřelila ukrajinská strana a že údajně přepravovalo rakety S-300, kterými Rusové ostřelují Charkovskou oblast. Později tyto materiály redakce upravily.

Kromě toho je podle BBC nepochopitelné, že na předpokládané vypálení protiletadlové rakety nijak nereagovala ruská protivzdušná obrana. Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení o katastrofě vzpomenulo, že „radiolokační prostředky vzdušných a kosmických sil Ruska zachytily start dvou ukrajinských raket“. Ale ministerstvo nevysvětlilo, proč se ruští vojáci nepokusili tyto rakety sestřelit.

Foto: Stringer, Reuters

Mše za oběti v ruském městě Jablonovo

Šéfredaktorka televize RT Margarita Simonjanová zveřejnila seznam ukrajinských vojáků, kteří se údajně nacházeli na palubě. Jména ze seznamu Simonjanové skutečně patří Ukrajincům, o nichž se uvádělo, že padli do ruského zajetí. V regionálních telegramových skupinách se ale objevila tvrzení, že někteří lidé z tohoto seznamu se již na Ukrajinu vrátili během dřívějších výměn, napsal ruský opoziční web Mediazona s tím, že toto bezprostředně nebylo možné ověřit.

Nejsou ani věrohodné podrobnosti o údajném druhém letadle se zajatci. Předseda branného výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Andrej Kartapolov prohlásil, že za sestřeleným Il-76 letěl druhý letoun stejného typu. Podle Kartapolova na jeho palubě také byli zajatci, asi 80 lidí. Poslanec tvrdí, že letadlu se povedlo otočit a odletět. Ale oficiálně existenci druhého letadla nekomentovalo ani ruské, ani ukrajinské velení.

Poplach na celé Ukrajině, z Ruska letěl mig

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám