Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že kontrolují celé pobřeží Azovského moře

Moskva/Kyjev

Rusko ministerstvo obrany tvrdí, že proruské síly ovládly celé pobřeží Azovského moře, když se milice samozvané Doněcké lidové republiky postupující od obklíčeného Mariupolu spojila v úterý s ruskými jednotkami postupujícími od Krymu, které pronikly do přístavu Berďansk. Uvedl to mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

„Ode dneška je plně zablokován přístup ukrajinských vojsk k Azovskému moři,“ uvedl generál. To by znamenalo, že ruské jednotky spolu se separatisty dokázaly zabezpečit pozemní cestu z Ruska na Krym.

Obklíčený Mariupol však dosud není dobyt, plyne z ukrajinských zdrojů. Město ovšem čelí tvrdému ostřelování, ničena je jeho infrastruktura, aby byli obyvatelé odříznuti od elektřiny. I když se v úterý potvrdila zpráva z noci na pondělí, že ruské jednotky jsou v Berďansku a mají pod kontrolou tamní radnici.

Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě

Zahraniční

Ukrajinská vojska byla podle sdělení Konašenkova zatlačena v celé Doněcké oblasti: „Uskupení vojsk Luhanské lidové republiky za palebné podpory vojsk Ruské federace postoupila od zahájení operace do hloubky 61 km a zablokovali obec Svatovo. Vojska Doněcké lidové republiky postoupila za poslední den o 19 km.

Rusové z Krymu útočí také na západ od Krymu. Ruské obrněná technika se dostal do Chersonu. Ostřelována byla i vesnice Dačne v Oděské oblasti, kde bylo zničeno devět budov, přičemž jeden člověk zahynul a dva byli zraněni.

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám