Hlavní obsah

Rusové signály o anexi Královce zachytili, ale nepobrali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recesistickou ideu, že by po ruské anexi čtyř ukrajinských oblastí mělo Polsko připojit Kaliningrad a část by ho měla připadnout České republice, berou někteří lidé v Rusku vážně a reagují pobouřeně.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kaliningrad

Článek

S ideou rozdělit Kaliningrad mezi Polsko a Českou republiku přišel na konci září jeden polský uživatel Twitteru. V recesistické České republice se uchytila, když jeho tweet komentoval kladně europoslanec Tomáš Zdechovský.

I když je jasné, že jde o recesi, poslanec kaliningradské oblastní rady Andrej Kolesnik reagoval ve čtvrtek v listu Podmoskovje segodňa na ideu pobouřeně a pustil se do našich severních sousedů.

„Poláci mají komplex méněcennosti. Je to duševně nenormální. Poláci jsou obecně nejméně normální lidé v Evropě. Zjevně je to komplex od chvíle, kdy bylo Polsko poprvé rozděleno. Zřejmě k tomu dojde počtvrté,“ reagoval Kolesnik.

Vedle narážky na trojí dělení Polska si Kolesnik neodpustil další výhrůžky, pokud by Poláci skutečně chtěli uspořádat referendum v Kaliningradské oblasti. „Ať to zkusí, pak jim budeme říkat Kaliningradská oblast. To není špatný název pro Polsko,“ dodal.

Zábava graduje. Americká ambasáda nabídla anektujícím Čechům letadlovou loď Karel Gott

Koktejl

V bulváru Moskovskij Komsomolec hned poté, co se tweet začal šířit, zase citovali vyjádření vojenského experta Michaila Timošenka pro server PolitExpert, který se vážně zamýšlel nad rozumností takovéhoto rozhodnutí, protože vzájemné vztahy Česka a Polska jsou podle něj nestabilní.

„Ať si Česko vzpomene, kdo mu před druhou světovou válkou vzal Těšínsko,“ uvedl Timošenko. Podle něj by proto spolupráce obou zmíněných zemí nemohla fungovat.

Ironie vadí

Moskevskému serveru EurAsiaDaily došlo, že jde o ironii, přesto dal najevo své rozladění.

„Zdechovský předstíral, že je politicky vtipný, když reagoval na proběhnuvší referenda v Novorusku tím, že podporuje pochybnou myšlenku polského uživatele internetu uspořádat v Kaliningradské oblasti referendum o rozdělení ruského regionu mezi Česko a Polsko,“ uvedl server.

Připomněl, že Zdechovský je místopředsedou KDU-ČSL, navíc uvedl, že je známým básníkem. Server dodal, že už dříve bývalý velitel polských pozemních sil Waldemar Skryzpcak řekl, že Kaliningradská oblast je okupované území Polska.

Server Nastojaščeje vremja patří k těm, jimž došlo, že jde jen o reakci na ruskou anexi.

Zmínil, že se na internetu objevily výsledky, že se v referendu pro připojení k ČR vyjádřilo 98 procent obyvatel a že Česko chtělo město zpět přejmenovat na Královec. Zmiňuje i to, že se přes Polsko do oblasti staví pivovod.

Reklama

Související články

Třetí nálož Královce. Boj pokračuje!

Většinou se vtipům ze sociálních sítí věnujeme jednou, maximálně dvakrát. Tentokrát jde ale o kanonádu takových rozměrů, že děláme výjimku a přinášíme vám...

Výběr článků

Načítám