Hlavní obsah

Rusové líčí obránce z Azovstalu jako teroristy. Chtějí prý vyměnit civilisty za potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obránci ukrajinského Mariupolu, kteří vzdorují ruským okupantům v komplexu oceláren Azovstal, podle ruské agentury RIA Novosti údajně nabídli ruské armádě, že propustí civilisty, kteří se v areálu ukrývají, pokud za ně dostanou potraviny a léky. Agentura to uvedla s odvoláním na nejmenovaného představitele ruského štábu pro operaci u Azovstalu. Kyjev se k tomu nevyjádřil. Tvrzení přichází v době pokračující snahy o evakuaci civilistů. Do toho Rusové chystají ve městě oslavy.

Foto: Ministry Of Internal Affairs Don, Reuters

Pohled na hutní komplex Azovstal, kde by se měly odehrávat boje.

Článek

Moskva se situaci v ocelárnách snaží podávat tak, že civilisté jsou rukojmími ukrajinských vojáků, kteří se odmítají vzdát. Odchod civilistů totiž podmiňuje tím, že ukrajinští bojovníci složí zbraně. Kyjev naopak upozorňuje, že ruská strana pokračuje s útoky, což znemožňuje bezpečnou evakuaci lidí.

Zdroj agentury uvedl, že Rusové jednají s ukrajinským plukem Azov, který ocelárny brání, i ukrajinskou rozvědkou SBU.

„Během jednání nám nabídli výměnu civilních rukojmích za potraviny a léky. Podmínky výměny jsou následující – 15 rukojmích za tunu potravin a léků,“ citovala ruská agentura svůj zdroj.

V Mariupolu se odklízí trosky a mrtvoly, Rusko chce ve městě oslavy

Evropa

Strategicky položený přístav Mariupol u Azovského moře obléhají ruské jednotky a milice proruských separatistů od začátku března. Za tu dobu město zcela zdevastovaly.

V ocelárnách našli ukrajinští obránci poslední útočiště. S nimi jsou v rozsáhlém komplexu ukrytí také civilisté, kteří musejí přežívat v zoufalých podmínkách. Část z nich se podařilo v minulých dnech evakuovat.

Svědectví z Azovstalu: Bomby a granáty dopadaly každou vteřinu

Evropa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov komentoval vývoj v Azovstalu slovy, že nabídka výměny civilistů za potraviny a léky je velmi podobná požadavkům teroristů.

„Pokud jde o takové požadavky nacionalistů, kteří se uchýlí do podzemních prostor Azovstalu, pak jsou samozřejmě velmi podobné podobným požadavkům, které dříve vyslovili teroristé v Sýrii a na jiných místech,“ řekl mluvčí Kremlu.

Na žádost o reakci na tento návrh, Peskov odmítl odpovědět. „Vše je v rukou našeho ústředí, které se zabývá uvolněním komplexu. Nemůžeme nic sdělovat ani komentovat,“ uvedl.

Americké tajné služby pomohly Ukrajině likvidovat ruské generály, tvrdí média

Evropa

Kreml také odmítl informace ukrajinských médií, které tvrdí, že do komplexu pronikly ruské jednotky a na místě se odehrávají prudké boje. Zprávy o krvavých bojích přinesl například server týdeníku Focus s odvoláním na jednoho z vojáků.

„Můžeme vydržet týden. Ale více než týden nezvládneme. Zapomeňte na nás, my se odsud nedostaneme,“ řekl.

Vylíčil, že se v komplexu odehrávají brutální boje a každý den tam umírají lidé. „Den ode dne je nás míň a míň,“ poznamenal voják s tím, že ruští vojáci jsou již v ocelárnách a každý, kdo se odváží ven, může být zastřelen.

Ve čtvrtek ovšem ukrajinská prezidentská kancelář uvedla, že ukrajinští vojáci vytlačili ruské síly z areálu.

Foto: Ministry Of Internal Affairs Don, Reuters

Pohled na hutní komplex Azovstal, kde by se měly odehrávat boje.

Peskov novináře tázající se na informace Kyjeva odkázal na předchozí rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit. „Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ řekl Peskov.

Podle něj jsou stále v provozu humanitární koridory, o kterých ve středu večer hovořila Moskva. Z Azovstalu mají pro civilisty vést humanitární koridory ve čtvrtek, v pátek a v sobotu.

Podle ukrajinských činitelů je v podzemí oceláren stále i na 200 civilistů. „Stále jsou tam civilisté, ženy, děti. Potřebujeme trvalý klid zbraní, abychom je zachránili,“ uvedl v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám