Hlavní obsah

Rusko zahájilo kroky k odstoupení od smlouvy zakazující jaderné zkoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko učinilo první legislativní krok k odstoupení od ratifikace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. Odpovídající návrh zákona obdržela Státní duma, dolní komora ruského parlamentu. Prohlásil to Leonid Sluckij, šéf parlamentního výboru pro mezinárodní záležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy k testování jaderné střely Burevěstnik

Článek

„Spoluautory návrhu jsou prakticky všichni poslanci Státní dumy. (…) Rádi bychom, aby byl posouzen v prvním čtení v úterý 17. října,“ cituje Sluckého ruský list Kommersant.

Krok avizoval počátkem října ruský prezident Vladimir Putin během svého vystoupení na Valdajském fóru, kde prohlásil, že Rusko může odvolat ratifikaci smlouvy. Šéf Kremlu také potvrdil, že Moskva uskutečnila v Arktidě zkoušku střely s jadernými hlavicemi Burevěstnik.

„Situace ve světě se změnila. Washington a Brusel rozpoutaly válku proti naší zemi. Dnešní výzvy vyžadují nová řešení,“ napsal na svém Telegramu předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Moskva často prezentuje válku na Ukrajině, kam vpadla ruská okupační armáda, jako konflikt rozpoutaný Západem.

Kremelská propagandistka volá po odstrašujícím jaderném výbuchu nad Sibiří

Evropa

Odstoupení od ratifikační dohody podle Volodina odpovídá národním zájmům Ruské federace a je odpovědí na skutečnost, že USA smlouvu podepsaly, ale neratifikovaly.

Smlouva je dosud neplatná. Signatáři je 187 států – jako poslední ji letos v září podepsalo Somálsko –, ratifikovalo ji ale jen 36 států ze 44 uvedených v příloze č.2 smlouvy. Tam jsou země, které se účastnily jednání v letech 1994 až 1996 a v té době vlastnily jaderné elektrárny nebo výzkumné reaktory.

Právě tyto státy jsou klíčové pro to, aby smlouva začala platit. Kromě USA ji podepsaly, ale neratifikovaly Čína, Egypt, Izrael a Írán. Svůj podpis vůbec nepřipojily Indie, Severní Korea a Pákistán.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova odstoupení od smlouvy „neznamená ohlášení záměru provádět jaderné zkoušky“.

Slyším kolem sebe výzvy k obnovení testování jaderných zbraní, řekl Putin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám