Hlavní obsah

Slyším kolem sebe výzvy k obnovení testování jaderných zbraní, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek řekl, že Rusko nemá v úmyslu měnit jadernou doktrínu, protože existence Ruska jako státu není ohrožena. Uvedl, že kolem sebe slyší výzvy, aby země po třech desetiletích obnovila jaderné zkoušky.

Foto: Vladimir Smirnov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání debatního klubu Vajdaj.

Článek

Šéf Kremlu řekl, že není třeba měnit ruskou jadernou doktrínu, protože jakýkoli útok na Rusko by ve zlomku vteřiny vyvolal odvetu v podobě stovek jaderných střel, jejichž úder by žádný nepřítel nemohl přežít. „Musíme to změnit? A proč? Všechno se dá změnit, ale já to prostě nevidím jako potřebu,“ řekl Putin o jaderné doktríně s tím, že existence ruského státu není ohrožena.

Právě ohrožením ruského státu konvenčním útokem si podle doktríny země vymiňuje možnost jaderného útoku. Z dokumentu ale neplyne, jak by se Rusko stavělo k územím na ukrajinském Donbase, která považuje za svá.

Rusko zasáhlo obchod a kavárnu v Charkovské oblasti. Na 50 mrtvých

Válka na Ukrajině

Rusko by také podle doktríny reagovalo jaderným útokem na start jaderných raket protivníka.

„Myslím, že nikoho se zdravým rozumem a jasnou pamětí nenapadne použít jaderné zbraně proti Rusku,“ řekl. „Slyším výzvy začít zkoušky jaderných zbraní, vrátit se k testování,“ dodal Putin, podle agentury Reuters v narážce na návrhy politologů a komentátorů, kteří tvrdí, že takový krok by znamenal „silný vzkaz nepřátelům“ Moskvy na Západě.

Poznamenal, že Spojené státy podepsaly smlouvu o všeobecném zákazu jaderných zkoušek, ale neratifikovaly ji, zatímco Rusko ji podepsalo a ratifikovalo. Smlouva z roku 1996 dosud nevstoupila v platnost, protože ji dosud neratifikoval dostatečný počet zemí.

Zkouška střely Burevestnik

Oznámil také, že Rusko úspěšně vyzkoušelo mezikontinentální střelu s plochou dráhou letu a s jaderným pohonem Burevestnik, jejíž schopnosti označil za bezkonkurenční. Putin také ohlásil dokončení vývoje „supertěžké“ mezikontinentální rakety Sarmat, která by měla být v nejbližší době zařazena do výzbroje.

Právě Putin přijímá konečná rozhodnutí v největší jaderné mocnosti, poznamenala agentura Reuters.

„Provedli jsme poslední úspěšné zkoušky Burevestnika, střely s globálním doletem a jaderným pohonem,“ řekl šéf Kremlu podle agentury RIA Novosti.

Ta připomněla, že poprvé o Burevestniku jako střele s prakticky neomezeným doletem a dalších zbraních, schopných zajistit strategickou rovnováhu ve světě na desítky let dopředu, informoval Putin 1. března 2018 ve svém poselství před prezidentskými volbami.

Střela schopná nést jadernou hlavici by podle ruských vojáků neměla být zachytitelná stávajícími ani budoucími systémy protiraketové a protivzdušné obrany.

Chceme nový světový řád, řekl Putin v očekávaném projevu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám