Hlavní obsah

Rusko ustavuje už třetí samostatnou armádní skupinu pro válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské velení sestavuje v Západním vojenském okruhu třetí samostatný armádní sbor určený pro nasazení na Ukrajině. Uvedl to mluvčí ukrajinské Hlavní správy rozvědky (GUR) Vadim Skibickyj, což potvrdila Ukrajinska pravda. Důvodem pro její ustavení je nedostatek vojáků na frontě.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil nasazený na Ukrajině

Článek

„Podle potvrzených zjištění bylo v půlce července sestaveno osm praporů (pro vedení války na Ukrajině - pozn. red.), což Ruské federaci nestačí,“ uvedl Skibickyj.

„Tyto prapory byly sotva sestaveny, brali do nich bůhvíkoho. Proto Rusko přistoupilo k sestavení třetího samostatného armádního sboru. Nyní se formuje v Západním vojenském okruhu,“ vysvětlil mluvčí GUR s tím, že by měla být skupina k dispozici v polovině srpna.

Ruská armáda využívá Vagnerovy žoldnéře jako normální jednotky

Evropa

Podle ukrajinské rozvědky trpí ruské jednotky katastrofálním nedostatkem důstojníků. I tento problém se má řešit, má mu napomoci sestavení armádního sboru.

Skybickyj také uvedl, že snaha o skrytí mobilizace selhala. Rusko nevyhlásilo Ukrajině válku, a protože není ve válečném stavu, nemůže mobilizovat.

Mobilizovalo proto pouze skrytě, když se vojenské správy obracely na bývalé vojáky, aby se vrátili do služby. Ti však neměli zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám