Hlavní obsah

Rusko uspělo i kvůli leteckému bombardování. Tlak na dodání stíhaček Ukrajincům sílí

Ruský postup na Donbasu je výsledkem změny ruské taktiky, uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka. Přispěla k tomu větší dělostřelecká podpora a nálety. Roste proto tlak na ostatní země na dodání stíhaček na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ruské bitevníky Suchoj Su-25 míří nad Ukrajinu

Článek

„Ruská letecká aktivita zůstává nad bojištěm v Donbasu vysoká, ruská letadla provádějí útoky naváděnou i nenaváděnou municí. Kombinované použití vzdušných a dělostřeleckých úderů bylo klíčovým faktorem v aktuálních ruských taktických úspěších v oblasti,“ uvedla britská vojenská rozvědka.

Zmínila i důvod proč se Rusům nedařilo na začátku ofenzívy dobýt Kyjev.

„Neschopnost Ruska potlačit nebo zlikvidovat ukrajinskou strategickou protivzdušnou obranu omezila v prvních dnech konfliktu jeho schopnost poskytovat taktickou leteckou podporu manévrujícím pozemním silám, což přispělo k selhání postupu na Kyjev,” uvedla rozvědka.

„Ruská vzdušná aktivita byla převážně omezena na vypouštění střel s plochou dráhou letu z letadel a ze země, které měly narušit pohyb ukrajinských posil a dodávek. Nicméně tyto útoky selhaly v tom, aby měly významný vliv na konflikt. A ruské zásoby přesné munice se zřejmě kvůli tomu výrazně snížily,“ doplnila.

Použití neřízené munice ale vystavuje ruské piloty většímu riziku odvetné palby protivzdušné obrany Ukrajiny.

„Rostoucí použití neřízené munice vedlo i široce rozšířené destrukci v zastavěných oblastech Donbasu a skoro jistě způsobilo podstatné vedlejší škody a vedlo k civilním obětem,“ dodala rozvědka.

Ukrajině by bylo nejlépe dodat MiGy

Velitel Kalifornské národní gardy David Baldwin proto vyzývá Spojené státy a západní spojence, aby poslali na Ukrajinu co nejrychleji proudová bojová letadla.

V pátečním vyjádření pro server Politico uvedl, že optimální by bylo poslat na Ukrajinu sovětské MiGy.

„MiGy jsou nejlepším okamžitým řešením na podporu Ukrajiny, ale americké nebo západní stíhačky jsou možností, která by se měla posoudit, jak rychle to jen půjde,“ uvedl Baldwin.

Pentagon nápad Polska s dodávkou stíhaček na Ukrajinu zarazil

Evropa

Baldwin to řekl den poté, co novináře seznámil s tím, že američtí vojenští představitelé pracují s ukrajinskými partnery v Kyjevě na požadavku Ukrajiny o dodání bojových letadel, které by pomohly zahnat Rusy.

MiGy jsou podle něj nejlepším řešením, protože je ukrajinští piloti umějí ovládat.

Mluvčí Kalifornské Národní gardy Bardon Hill řekl, že rozhodnutí závisí na Bílém domě a Pentagonu. Zmínil, však, že ještě před začátkem války, bylo záměrem zjistit, aby ukrajinské byly interoperabilní se silami NATO.

MiGy-29 stále využívají tři evropské země - Bulharsko, Polsko a Slovensko.

Poláci už souhlasili s předáním MiGů-29 Ukrajincům, ale USA se postavily proti. „Nepodporujeme předání těchto stíhaček ukrajinským vzdušným silám,“ řekl před časem mluvčí Pentagonu John Kirby.

USA dodají Ukrajině raketomety HIMARS

Amerika

Situace se však může změnit, když USA přistoupí na dodávky moderních zbraní na Ukrajinu, jako jsou raketomety HIMARS.

Bidenova administrativa oznámila, že plánuje prodat Kyjevu čtyři ozbrojené drony MQ-1C Gray Eagle.

Ukrajina už také dostala z USA vyřazené MiGy-29 z Moldavska, určené hlavně na náhradní díly, a z nejmenované země i bitevníky Su-27.

Reklama

Výběr článků

Načítám