Hlavní obsah

Rusko-ukrajinská dohoda o platbách uvázla, Kyjev chce peníze za plyn z krymské firmy

– Kyjev

Plynová krize na Ukrajině nekončí, jednání o úhradě ukrajinského dluhu za odebraný plyn uvázla, uvedla v úterý podle agentury Reuters ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pohrozil, že pokud ruský Gazprom nepřistoupí na dohodu, obrátí se na soud. Spor komplikuje anexe Krymu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zásobníky plynu u ukrajinské vesnice Mryn.

Článek

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk navíc prohlásil, že Rusko má Ukrajině vrátit 2,2 miliónu kubických metrů plynu v hodnotě miliardy dolarů, které získalo, když se při anexi Krymu zmocnilo Čornomornaftogazu. Premiér již dříve pohrozil, že se bude s Ruskem kvůli údajné krádeži plynu, nalezišť i celých těžařských podniků soudit.

Jaceňuk na zasedání parlamentu řekl, že 29. květen představuje poslední termín, dokdy se mají Naftogaz a Gazprom dohodnout. Pokud podle něj nebude podepsána dohoda, která by odpovídala podmínkám, jež dala Ukrajina před měsícem při předložení sporu k arbitráži, „potkáme se s Gazpromem u soudu“. [celá zpráva]

Ukrajina chce slevu

Jaceňuk řekl, že je připraven zaplatit za odebraný plyn, ale dodal. „Chceme slyšet odpověď od Ruska na otázku návratu 2,2 miliardy kubíků plynu, které Rusko ukradlo přes Čornomornaftogaz.“ Dodal, že v cenách Gazpromu to představuje miliardu amerických dolarů. „A to nehovořím o stovkách miliard dolarů ukradených při anexi Krymu,“ doplnil Jaceňuk podle Ukrajinske pravdy.

Rusko tvrdí, že mu Ukrajina za odběr plynu dluží zhruba 3,5 miliardy dolarů (70 miliard Kč). Moskva byla ochotna neúčtovat vyšší cenu, stanovenou od dubna, pokud zaplatí tehdejší dluh ve výši 2,2 miliardy dolarů. Z ruské nabídky ale nebylo jasné, zda by i další cena činila 268,5 dolaru na tisíc kubíků, jak dojednal předchozí prezident Viktor Janukovyč, nebo by byla vyšší než současná 485,5 dolaru. [celá zpráva]

Zaplaťte dluhy, potom bude nižší cena

Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller v pondělí  potvrdil, že jeho firma je Ukrajině připravena poskytnout slevu, ale pouze v případě, že Kyjev splatí minimálně část svých dluhů.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger v pondělí oznámil, že jednání pokročila, a představil plán, podle kterého by měla Ukrajina do čtvrtka zaplatit dvě miliardy dolarů (40 miliard korun) z dluhu za dodávky plynu. O krizi jednal s ministry energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandrem Novakem a Jurijem Prodanem v Berlíně. [celá zpráva]

Prodan již v pondělí upozornil, že v Berlíně nebylo dosaženo žádné konečné dohody. Odmítl rovněž potvrdit, že Ukrajina souhlasila s plánem na zaplacení dvou miliard dolarů. Obě země mají podle ministra na rozhodnutí ohledně tohoto plánu čas do středečního večera.

Peníze na splacení dluhu získala Ukrajina z půjčky Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám