Hlavní obsah

Rusko sníží Ukrajině cenu plynu, pokud zaplatí dluh

– Moskva/Kyjev • Aktualizováno

Rusko je připraveno nabídnout Ukrajině slevu na plyn, pokud splatí dluh za dodávky plynu uskutečněné do 1. dubna. Částka činí 2,237 miliardy dolarů. Pokud ho nesplatí do konce měsíce, bude muset Kyjev za dodávky plynu na Ukrajinu platit Rusku předem. Podle Gazpromu se Ukrajina plynem předzásobila, za prvních pět měsíců letoška ho koupila stejně jako na celý rok 2013.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

O nabídce na slevu informoval ruský ministr energetiky Aleksander Novak v pořadu Prajm. Neuvedl ale, jak velké by bylo snížení.

Novak reagoval na poslední ukrajinský návrh, že země splatí dluh, pokud se se cena vrátí na úroveň 268,5 dolaru za 1000 kubických metrů.

Gazprom se k ukrajinskému návrhu zatím nevyjádřil.

Cenu 268,5 dolaru dojednal loni odstavený prezident Viktor Janukovyč. Platila do 1. dubna tohoto roku. Pak Rusko zvedlo cenu až na současných 485,5 dolaru na tisíc kubíků.

Z Novakova vyjádření je možné odvodit, že by možná Rusko za dodávky od apríla nechtělo zaplatit ve stanovené výši. V každém případě ministrovo vyjádření naznačuje, že by se z plynové krize v brzké době mohlo nalézt východisko.

Ukrajina se předzásobila plynem

Podle sdělení Gazpromu Ukrajina za prvních pět měsíců letošního roku dovezla tolik plynu, kolik za celý rok 2013. Do 12. května odebral Ukrajinský Naftogaz z Ruska 10 miliard kubických metrů plynu, přičemž v celém loňském roce to bylo 12,9 miliardy, uvedla agentura ITAR-TASS.

Zvláštní však je, že ještě v dubnu varovalo Rusko Ukrajinu, že má ve svých zásobnících málo plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám