Hlavní obsah

Kyjev se předběžně dohodl s Moskvou na zaplacení dluhu za plyn

Ukrajina se předběžně dohodla s Ruskem, že mu zaplatí dvě miliardy dolarů (40 miliard korun) z dluhu za dodávky plynu. Po jednání s ministry energetiky obou zemí to v pondělí oznámil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Podle něj by do středečního večera měly dohodu potvrdit vlády obou zemí. V případě dohody by Ukrajina částku převedla na účet ruské státní společnosti Gazprom ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Ještě není vše vyřešeno, obě strany potřebují výsledek rozhovorů probrat se svými vládami a s kolegy v představenstvech společností Gazprom a Naftogaz," upozornil Oettinger. "Dohodli jsme se na lhůtě pro rozhodnutí do středečního večera," doplnil.

Celkový ukrajinský dluh za odebraný plyn podle ruské strany dosahuje 3,5 miliardy dolarů. Případná čtvrteční splátka části dlužných peněz by podle eurokomisaře především měla vyslat signál, že Naftogaz je důvěryhodný dlužník a že dostojí svým závazkům.

Rusko hrozilo, že pokud Ukrajina dluh za plyn neuhradí, zastaví od června dodávky suroviny do této země. To by mohlo ohrozit i energetickou bezpečnost Evropské unie, protože značná část ruského plynu do ní proudí plynovody přes ukrajinské území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám