Hlavní obsah

Špičkového ruského odborníka na hypersonické střely zatkli pro podezření ze zrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Předního ruského experta na vývoj hypersonických střel Alexandra Šipljuka zatkli pro podezření ze zrady. Vědecký ředitel Institutu teoretické a aplikované mechaniky Vasilij Fomin potvrdil agentuře TASS, že Šipljuk byl poslán do vazební věznice Lefortovo.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Šipljuk při přednášce v roce 2019

Článek

Šipljukovi spolupracovníci uvedli, že v institutu byly provedeny prohlídky. „V institutu se prováděly operační zásahy. Jsou spojené s naším ředitelem Alexandrem Nikolajevičem Šipljukem. Ten byl zadržen,“ řekl Fomin.

Šipljuk vedl v novosibiřském institutu spadajícím pod sibiřskou pobočku Ruské akademie věd laboratoř s aerodynamickým tunelem, který umožnil navodit podmínky při hypersonickém letu, tedy letu nejméně pětkrát překonávajícím rychlost zvuku. Měl na starosti koordinaci výzkumu systémů slibných hypersonických raketových systémů.

Další zadržení vědci

Televize CNN upozornila, že jde v krátké době už o třetí případ zadržení ruského vědce pro podezření ze zrady. Hlavní výzkumník stejného institutu Anatolij Maslov byl zadržen 27. června pro podezření, že předával tajná data o hypersonických střelách. I on žil v akademickém městečku Akaděmgorodok a byl převezen do moskevské věznice Lefortovo.

Obvodní soud v Novosibirsku nařídil 30. června zadržet také Dmitrije Kolkera z Institutu laserové fyziky spadajícího rovněž pod sibiřskou pobočku Ruské akademie věd. Kolker který trpěl finálním stadiem rakoviny pankreatu, byl také převážen do Lefortova. Ve vazbě zemřel.

Zemřel ruský vědec, kterého na Sibiři zadržela tajná služba

Evropa

Byl podezřelý, že spolupracoval s čínskou tajnou službou. Jeho syn Maxim to popřel a obvinil tajnou službu FSB, že otce zabila, když ho odvezla z nemocnice.

Obhájce lidských práv Pavel Čikov uvedl, že agent FSB provázel Kolkera po celou dobu pobytu v Číně, kde v roce 2018 přednášel.

Reklama

Výběr článků

Načítám