Hlavní obsah

Rusko nemá žádné hranice, prohlásil Medvěděv a ukázal mapu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že hranice Ruské federace nikde nekončí. Medvěděv to řekl v pondělí na ruském Světovém festivalu mládeže, na němž uspořádal přednášku nazvanou „Geografické a strategické hranice“, kde dále uvedl, že Ukrajina je samozřejmě Rusko a že mírové rozhovory s Kyjevem jsou možné pouze s jeho novým vedením.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Náš prezident se o našich hranicích vyjádřil přesně a výstižně. Hranice Ruska nikde nekončí,“ prohlásil Medvěděv na přednášce, z níž po sociálních sítích kolují videa.

Medvěděv zároveň odkazoval na současného ruského prezidenta Vladimira Putina, který se zkraje roku objevil na billboardech v Rusku, na nichž bylo uvedeno „ruské hranice nikde nekončí“. O nich s odkazem na redaktora britské zpravodajské televize BBC Stevea Rosenberga informoval server Newsweek.

Podle ruské vládní agentury TASS Medvěděv na přednášce mluvil i o ruské invazi na Ukrajinu, kterou okupanti nazývají Speciální vojenskou operací (SVO).

„Speciální vojenskou operaci určitě dovedeme do logického konce. Do konečného vítězství. Do kapitulace neonacistů,“ uvedl místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace.

Zrádce! Medvěděv sesílá kletby na šéfa ukrajinské armády kvůli jeho ruskému původu

Válka na Ukrajině

Mírová jednání?

Ruský exprezident na přednášce dále uvedl, že mírová jednání s Ukrajinou jsou možná pouze pod jejím novým vedením, čímž odmítl jakékoli diskuse s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho administrativou.

„Jednání jsou možná s nějakými novými lidmi, až uznají realitu, která se vyvinula na místě (na Ukrajině) v důsledku akcí našich chrabrých ozbrojených sil,“ prohlásil podle listu Kommersant Medvěděv s tím, že „Ukrajina je bezpochyby Rusko“.

Během prezentace se za ním objevila fotografie, na níž je modře zobrazeno Rusko a světle modře Bělorusko a Kazachstán. Na jih od Kazachstánu je znázorněna zase jiným odstínem modré část Kyrgystánu. Medvěděv tím chtěl pravděpodobně poukázat na budoucí mapu Ruské federace.

Medvěděv je známý svými extrémními prohlášeními nebo výhružkami. Například v polovině února prohlásil, že když Rusko ve své válce na Ukrajině prohraje a bude donuceno vrátit se k hranicích z roku 1991, tak shodí atomovou bombu na Washington, Londýn i Berlín.

„Pokusy vrátit Rusko do hranic z roku 1991 povedou k jedinému. Ke globální válce se západními zeměmi, v níž použijeme veškerý strategický arzenál našeho státu. Kyjev, Berlín, Londýn, Washington. (Použijeme ho) na všechna tato krásná historická místa, která jsou už dávno zařazena mezi cíle naší jaderné triády,“ prohlásil v telegramovém příspěvku Medvěděv.

„Budeme mít odvahu to udělat, když je v sázce zánik tisícileté země, naší velké vlasti, a oběti, které ruský lid přinášel po staletí, budou marné?“ zeptal se sám sebe Medvěděv. „Odpověď je zřejmá,“ uvedl.

Jaderná triáda

Jaderná triáda je označení třísložkové jaderné výzbroje, která umožňuje zaútočit na protivníka nebo zahájit odvetný úder proti němu ze vzduchu, země i z vody. Zahrnuje strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické rakety odpalované z ponorek.

V současné době jadernou triádou disponují Spojené státy americké, Ruská federace, Čína, Indie a Izrael.

Medvěděv: Když prohrajeme, shodíme atomovky na Washington, Londýn i Berlín

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám