Hlavní obsah

Medvěděv: Když prohrajeme, shodíme atomovky na Washington, Londýn i Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že pokud Rusko prohraje na Ukrajině a bude přinuceno vrátit se k hranicím z roku 1991, pak pomocí své jaderné triády v rámci nevyhnutelné války se Západem zaútočí na Kyjev, Berlín, Londýn i Washington.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

Bývalý ruský prezident v příspěvku na Telegramu uvedl, že pokud si „ti idioti (na Západě) myslí, že lidé v Rusku spolknou takové rozdělení své země“, tak se pletou a bude to „úplně jinak“.

„Pokusy vrátit Rusko do hranic z roku 1991 povedou k jedinému. Ke globální válce se západními zeměmi, v níž použijeme veškerý strategický arzenál našeho státu. Kyjev, Berlín, Londýn, Washington. (Použijeme ho) na všechna tato krásná historická místa, která jsou už dávno zařazena mezi cíle naší jaderné triády,“ prohlásil v příspěvku Medvěděv.

„Budeme mít odvahu to udělat, když je v sázce zánik tisícileté země, naší velké vlasti, a oběti, které ruský lid přinášel po staletí, budou marné?“ zeptal se sám sebe Medvěděv. „Odpověď je zřejmá,“ uvedl.

U Avdijivky zemřel Čech

Domácí

Jaderná triáda je označení třísložkové jaderné výzbroje, která umožňuje zaútočit na protivníka nebo zahájit odvetný úder proti němu. Zahrnuje strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické rakety odpalované z ponorek.

Konec Ruska? Kdeže

Podle Medvěděva by návrat ruských hranic do roku 1991 znamenal „přímý a nezvratný rozpad současného Ruska“, do něhož podle ruské ústavy patří i „nová území“. Těmi jsou přitom myšlena dočasně okupovaná ukrajinská území, do nichž patří Záporožská, Doněcká, Luhanská a Chersonská oblast a Krymský poloostrov. Většinu z těchto území navíc Rusko nemá celou pod kontrolou.

Medvěděv svůj příspěvek podle svých slov napsal v souvislosti s možnou prohrou Ruska na Ukrajině a k hypotetickému návratu ruských hranic před rok 1991. To by znamenalo nejen vrácení všech dočasně okupovaných ukrajinských území, ale také opuštění moldavského Podněstří nebo gruzínské Jižní Osetie a Abcházie, kterou Ruská federace anektovala v roce 2008.

Nezávislost těchto dvou gruzínských území přitom uznaly jen čtyři další země. Mimo Ruska to je Nikaragua, Venezuela, Nauru a Sýrie. Podněstří je na tom ještě hůře, to uznává totiž jenom právě Jižní Osetie a Abcházie.

Konflikt mezi Ruskem a NATO nelze vyloučit, prohlásil ruský náměstek

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám