Hlavní obsah

Zrádce! Medvěděv sesílá kletby na šéfa ukrajinské armády kvůli jeho ruskému původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za „banderovského zrádce“, který porušil důstojnickou přísahu, označil ruský exprezident Dmitrij Medvěděv nového šéfa ukrajinské armády Oleksandra Syrského. Nynějšímu místopředsedovi Rady bezpečnosti Ruské federace vadí, že Syrskyj, který se narodil v Rusku a studoval v Moskvě, zvolil život a kariéru na Ukrajině.

Foto: ČTK

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medvěděv

Článek

„Při pohledu na životopis nového vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Syrského musíte cítit nenávist, pohrdání a znechucení,“ napsal v pátek na svém telegramovém účtu Medvěděv.

„Nenávist jako ke všem, kdo se podíleli na rozpadu Sovětského svazu (a vlastně i Ruského impéria), v jehož důsledku zmizela obrovská země, která vyvažovala světový řád, a miliony lidí byly odsouzeny k utrpení a smrti,“ uvedl dále.

Foto: Profimedia.cz

Nový šéf hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj

„Pohrdání západními zeměmi, které šíleně, zběsile, všemi možnými způsoby tlačily národy Ruska a Ukrajiny, či spíše sjednocený ruský lid, k nové občanské válce,“ pokračoval ve svém nenávistném příspěvku.

Medvěděv má jako jediný jasno: Příběh Iljušinu Il-76 je ukrajinská válka prasat u koryta

Válka na Ukrajině

„A znechucení nad mužem, který byl sovětským, ruským důstojníkem, ale nakonec se stal banderovským zrádcem, který porušil svou přísahu a slouží nacistům a ničí své blízké. Ať mu země hoří pod nohama,“ dodal.

Medvěděv spojil Syrského s Banderou

Syrskyj se narodil v červenci 1965 v ruské Vladimirské oblasti, která byla tehdy součástí Sovětského svazu, studoval v Moskvě na Vyšší vojenské velitelské škole, pět let sloužil u sovětských dělostřelců, ale v 80. letech minulého století se usadil na Ukrajině.

Medvěděv Syrského spojil se Stepanem Banderou, ultranacionalistou, kterého Ukrajinci považují za národního hrdinu, ale pro Rusy je synonymem pro nacistu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Odvolaný vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek podle agentury Ukrinform vyznamenal Valerije Zalužného, Syrského předchůdce ve funkci, titulem Hrdina Ukrajiny. Populárnímu generálovi se ocenění dostalo den poté, co ho prezident odvolal z funkce vrchního velitele armády.

Západu dochází munice a rakety. Zalužnyj představil svou analýzu války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Za mimořádné osobní zásluhy o ochranu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, nezištnou službu ukrajinskému lidu nařizuji: udělit titul Hrdina Ukrajiny s udělením Řádu zlaté hvězdy generálu Zalužnému Valeriji Fedoroviči,“ stojí v dekretu ukrajinského prezidenta.

Stejného vyznamenání se dostalo také šéfovi ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylu Budanovovi, uvedl portál Meduza. O Budanovovi se hovořilo jako o potenciálním nástupci Zalužného.

Ukrajinskou armádu povede Syrskyj, Zalužnyj skončil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám