Hlavní obsah

Rusko může zaútočit na NATO za dva až tři roky, varoval Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro americkou stanici CNBC v úterý řekl, že Rusko napadne NATO už v letech 2026 nebo 2027. Odvolal se na neupřesněné německé zdroje. Podle něj by se členské země NATO měly zavázat, že budou na obranu dávat tři procenta HDP.

Foto: Yves Herman, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda na zasedání NATO

Článek

„Varovné zvony už zvoní,“ řekl Duda, když upozorňoval na nové důkazy, že Vladimir Putin zdvojnásobil rychlost přechodu na válečnou ekonomiku. „Máme dva nebo tři roky, během nichž můžeme zvýšit své úsilí, posílit výrobu munice a zbraní, abychom maximalizovali bezpečnost Evropy, byli připraveni a zajistili, že se k invazi nedostanou,“ uvedl Duda pro CNBC.

Posílení výroby zbraní a munice se nemůže odkládat, a proto by se měly členské země NATO zavázat ke zvýšení výdajů na obranu na tři procenta HDP. Nyní se mají vydávat dvě procenta a mnohé země ani to neplní, Polsko ale vydává čtyři procenta HDP.

„Všechny tyto věci se musí udělat pořádně, abychom nebyli zataženi do války. Klíčem je vytvořit takovou odstrašující sílu, která zajistí, že nebudeme napadeni. To je cílem, protože nikdo z nás nechce válku,“ řekl Duda.

Dánské varování

CNBC ale nebyla schopna ověřit, jaké německé zdroje Duda měl na mysli, když mluvil o dvou až třech letech do ruského útoku. Dudovo vyjádření přišlo den poté, co v televizi Polsat polský generál Rajmund Andrzejczak řekl, že „polské armádě zůstávají na přípravu už jen dva tři roky,“ řekl.

Andrzejcakova slova vyvolala znepokojení, ale už 9. února dánský ministr obrany Troels Lunds Poulsen varoval, že k ruskému útoku může dojít za tři až pět let: „Ruská kapacita vyrábět vojenské vybavení ohromně vzrostla. Nedá se vyloučit, že během tří až pěti let otestuje Rusko článek pět a solidaritu v NATO. To není hodnocení NATO z roku 2023, to jsou nové poznatky, které se nyní dostávají do popředí.“ Jeho slova pro Jyllands-Posten ocitovala agentura Reuters.

Ukrajinci s Rusy prohrávají, chystejme se na válku, mobilizuje polský generál

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám