Hlavní obsah

Ukrajinci s Rusy prohrávají, chystejme se na válku, mobilizuje polský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na Ukrajině je mimořádně dramatická, Ukrajinci vzhledem k nedostatku munice, ale i vojáků válku s Rusy prohrávají, jejich ztráty na životech je třeba počítat v milionech, a ne statisících, musíme se chystat na válku, k přijetí nezbytných kroků. Prohlásil to v rozhovoru pro TV Polsat polský generál Rajmund Andrzejczak. „Polské armádě zůstávají na přípravu už jen dva tři roky,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Polský generál Rajmund Andrzejczak

Článek

Podle Andrzejczaka, který byl do října 2023 roku náčelníkem polského generálního štábu, by Polsko mělo patřit do skupiny zemí disponujících jadernou zbraní, což by zásadně posílilo jeho obranné postavení.

Na ukrajinsko-ruské frontě se nedějí žádné zázraky, řekl generál v rozhovoru pro TV Polsat. Ani nedávná změna na postu hlavního velitele ozbrojených sil Ukrajiny nezměnila strategickou situaci v zemi. Oleksandr Syrskyj, který nahradil Valerije Zalužného, má nadále stejné problémy jako jeho předchůdce. Také pod vedením Syrského ukrajinská armáda musela ustoupit, protože jí stále chybí vojáci, technika i munice.

„Ukrajině chybí více než 10 milionů obyvatel. Odhaduji, že ukrajinské ztráty je třeba počítat v milionech, a ne statisících. V této zemi není dostatečně množství lidských zdrojů, armáda nemá s kým bojovat proti agresorům,“ řekl polský generál.

Za ztráty nelze považovat jen zabité, ale i zraněné či jinak vyřazené z boje. V případě Andrzejczakova výroku jde i o muže, kteří ze země před povolávacím rozkazem uprchli.

Putinovo znovuzvolení nevěstí nic dobrého

Opětovné zvolení Vladimira Putina ruským prezidentem podle Andrzejczaka „nevěstí nic dobrého nejen pro Ukrajinu, ale ani Polsko, protože v Rusku může nastat další vlna mobilizace“.

„Z jedné strany je třeba lidi uklidňovat, ale z druhé netajit, že je třeba se připravit na válku. To na nás závisí, zda k vojenskému konfliktu dojde za dva tři roky, či za pět let. Naším posláním je, oddálit tuto hrozbu co nejvíc,“ uvedl.

Zemětřesení v polské armádě: Dva nejvýše postavení generálové podali demisi

Evropa

Generál zároveň upozornil, že polská obranná strategie je už neaktuální. Polsko musí podle něj zásadně změnit například produkci munice. „Je třeba jí vyrábět více, rychleji, v diverzifikovaných i nových podnicích ve Slezsku, a to nejen pro potřeby Polska, ale i pro jeho spojence,“ řekl.

Andrzejczak v letech 2018 až 2023 působil jako náčelník generálního štábu polských ozbrojených sil. Poté, co dnes už bývalý ministr obrany Mariusz Blaszczak ve vládě Práva a spravedlnosti chtěl osobně řídit i armádu, Andrzejczak podal demisi. V minulosti bojoval v Iráku, Afghánistánu, je absolventem Akademie obrany české armády.

(V článku jsme opravili citaci generála Andrzejczaka o tom, že Ukrajina ztratila desítky milionů životů. Generál hovořil o celkových ztrátách, kam se nepočítají jenom zabití lidé.)

Na obranu povinně tři procenta, navrhuje zemím NATO Duda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám