Hlavní obsah

Rusko může obsadit Charkovskou oblast a vytvořit tam nárazníkovou zónu, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin při odpovědích na otázky novinářů po projevu ke znovuzvolení po nedělní půlnoci nevyloučil obsazení Charkovské oblasti. Varoval, že pokud se do války na Ukrajině zapojí NATO, svět se přiblíží třetí světové válce. Krátkodobé příměří odmítl, protože by jen sloužilo k dozbrojení Ukrajiny, které dochází munice.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při povolebním projevu

Článek

Na dotaz, zda Putin považuje ze nutné obsadit v rámci invaze na Ukrajinu i Charkovskou oblast, znovuzvolená hlava Ruské federace odpověděla podle webu Swissinfo: „Nevylučuji to vzhledem k tragickým dnešním událostem. Pokud to uznáme za vhodné, budeme v nějakém bodě nuceni vytvořit sanitární koridor na územích, která jsou dnes ovládána kyjevským režimem.“ Putin nezveřejnil žádné další podrobnosti.

Rusové už část Charkovské oblasti ovládali, ale koncem léta 2022 byli z většiny vytlačeni při osvobození Izjumu a Kupjansku. Zatlačeni byli dál i od Charkova, který nedobyli.

Putin reagoval na vpád ruských partyzánů z Legie Svoboda Ruska, RDK a Sibiřského praporu do Bělgorodské a Kurské oblasti, kde se jim podařilo ovládnout několik vesnic. Do útoku se zapojili i opoziční Čečenci. Zveřejnili i své fotografie před administrativní budovou v Gorkovském.

Bělgorod: Válečná zóna uvnitř Ruska

Evropa

Zapojení NATO by dovedlo svět na krok od třetí světové

Putin také varoval, že přímý střet Ruska a NATO by svět dovedl na krok od třetí světové války. Reagoval na opakovaná vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možném zapojení vojáků NATO do konfliktu. „Každému je jasné, že to by bylo jen krok od třetí světové války. Těžko si dovedu představit, že by na tom měl kdokoli zájem.“

Nasazení aliančních vojáků na ukrajinském území Putin nevyloučil: „V moderním světě je možné všechno.“ Podle něj už tam stejně jsou. Tvrdil, že se při odposleších vojáků na frontě podařilo zaslechnout angličtinu a francouzštinu. „Není to nic dobrého, především pro ně, protože tam umírají ve velkém počtu,“ dodal. Z jeho vyjádření ale není jasné, zda šlo skutečně o vojáky NATO, nebo například dobrovolníky z Británie a Francie. Několik Britů vstoupivších do ukrajinských ozbrojených sil upadlo do ruského zajetí nebo padlo.

Macron by podle něj neměl vyhrocovat svými výroky situaci, ale měl by se zapojit do snah o dosažení míru: „Vypadá to, že by Francie mohla hrát roli. Vše není ještě ztraceno.“

„Říkal jsem to opakovaně a řeknu to znovu. Jsme připraveni na mírové rozhovory, ale ne kvůli tomu, že nepříteli dochází munice, ale pokud skutečně chtějí vybudovat dlouhodobé mírové dobré sousedské vtahy mezi dvěma zeměmi, a ne jen udělat přestávku na opětovné vyzbrojení za půldruhého roku,“ uvedl ruský prezident.

Putin odmítl západní kritiku voleb, že nejsou demokratické. Argumentoval Spojenými státy a tím, že proti Donaldu Trumpovi je použita státní moc. „Celý svět se směje tomu, co se tam děje. Je to prostě katastrofa. To není demokracie,“ řekl Putin, který vyhrál ve volbách, do kterých nebyli vpuštěni jeho největší kritici.

Jdeme správnou cestou, ale máme ještě úkoly. Putin mluvil v projevu po volbách o válce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám