Hlavní obsah

Jdeme správnou cestou, ale máme ještě úkoly. Putin mluvil v projevu po volbách o válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v povolebním projevu uvedl, že se Rusko ubírá správnou cestou, ale že je před ním ještě mnoho konkrétních úkolů. Poděkoval také všem, kteří šli k volbám. Stávající vládce Kremlu podle odhadů i průběžných výsledků v ruských prezidentských volbách, jež skončily v neděli, drtivě vyhrál.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident při projevu po uzavření volebních místností

Článek

„Před námi je opravdu mnoho konkrétních, důležitých úkolů. Výsledky voleb – to je ukázka důvěry ze strany občanů země a jejich naděje, že uděláme vše, co je naplánováno. Chci vám všem poděkovat za podporu a důvěru,“ řekl ruský prezident ve volebním štábu podle TASSu.

Za největší výzvu označil podle agentury Interfax speciální vojenskou operaci (SVO), jak Rusko označuje svoji agresivní válku na Ukrajině. „Nejprve se musejí vyřešit úkoly v rámci SVO, posílit naše obranné schopnosti, posílit naše ozbrojené síly. To probíhá velmi dobrým tempem ve vynikají kvalitě,“ řekl.

Zmínil i potřeby dále rozvíjet zemi, jak o tom hovořil před Federálním shromážděním: „Naším úkolem je využít důvěry občanů Ruské federace, udělat všechno, co na nás závisí, aby byly vyřešeny všechny zadané úkoly a splněny cíle.“

Netransparentní, nedemokratické, fraška. MZV ztrhalo ruské volby

Volby

Vyjádřil vděčnost všem Rusům, kteří šli k volbám a ocenil jednotu: „Chci především poděkovat občanům Ruska. Všichni jsme jeden tým.“

Prezident dal rovněž najevo spokojenost s prací vlády a dalších orgánů: „Výsledky práce z posledních let ukázaly, že je obecně administrativní tým efektivní a výsledky jeho práce se jeví jako uspokojivé. To platí i pro vládu, centrální banku a administrativu prezidenta.“

V odpovědi na dotaz naznačil, že jsou možné i personální změny, aniž by je upřesnil: „Otázkou je nyní určit, kdo bude na jakém místě pracovat nejefektivněji, aby byl celkový výsledek týmové práce co nejlepší.“ Spěchat však s kádrovými změnami není třeba, uvedla agentura Interfax.

Putin také zdůraznil, že zvenčí nelze potlačit vůli Rusů. To se podle něj nikdy nestane.

Výměna Navalného

Putin se podle Sky News vyjádřil také ke smrti opozičníka Alexeje Navalného. Uvedl, že byl pár dní před tím informován o myšlence na jeho možnou výměnu a že s ní souhlasil pod podmínkou, že se Navalnyj nevrátí do Ruska.

O plánu na výměnu Navalného, který zemřel před měsícem v ruské trestanecké kolonii ve věku 47 let, psala média v polovině února.

Putin dodal, že je „smutné“, že někdo zemřel.

Putin ve volbách drtivě vyhrál, ukazují průběžné výsledky. Medvěděv už gratuloval

Volby

Zelenskyj: Putin ochořel mocí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám