Hlavní obsah

Rusko má 39 milionů plně očkovaných, s covidem dál umírají stovky lidí denně

Právo, Novinky, ama, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ukončené očkování proti covidu-19 má v Rusku 39 milionů lidí, alespoň první dávku vakcíny zatím dostalo ve 146milionové zemi 46 milionů lidí. Počet naočkovaných v pondělí oznámila vicepremiérka Taťjana Golikovová. Rusko očkuje výhradně vakcínami vlastní výroby. Aktuální vlna pandemie v zemi je sice na ústupu, denní počet obětí se ale dál pohybuje těsně pod hranicí osmi set, uvádějí agentury TASS a Interfax.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Očkování v Moskvě

Článek

I když počet nově nakažených v Rusku přece jen poklesl a už nepřesahuje 25 000 nových případů za den jako v první červencové dekádě, třetí vlna ustupuje zatím jen pomalu. Během pondělí přibylo 17 425 nových případů.

Potvrzeno v zemi bylo celkem 7,047 milionu nákaz, podle štábu pro boj s koronavirem zemřelo 188 785 infikovaných, mezi oběti ale nejsou započítáni lidé, u nichž se nákaza prokázala až po smrti.

Kvůli rozvratu zdravotnictví za pandemie umírá více lidí na TBC a AIDS

Zahraniční

Vysoký je stále denní počet obětí, v pondělí jich bylo 790, kolem osmi set obětí za den má Rusko od půlky července.

Počet aktuálně nakažených se od půlky srpna drží na 550 000.

V Moskvě se situace zlepšuje

V Moskvě zatím nebudou zavírat rezervní nemocnice pro nakažené, ale nebudou se ani zavádět žádná další zpřísňující opatření. Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl už 23. července, že vrchol epidemie v Moskvě už přešel, a na konci srpna oznámil, že počet nemocných se snížil na minimální úroveň.

Nových případů zaznamenali v ruské metropoli s více než 12 miliony obyvatel v úterý 1187, ještě v pondělí jich bylo 1483.

Jsme na úpatí další vlny epidemie, míní Vojtěch

Domácí

V Rusku panují obavy z viru i kvůli zhoršující se situaci v sousedních zemích, v Moldavsku přibylo v pondělí 850 případů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. I v pobaltských zemích počty stoupají – v úterý tam bylo zaznamenáno 1407 případů, zatímco v pondělí 672. Na tom se sice podepsal nižší počet testů o víkendu, ale případů postupně přibývá od začátku srpna a výrazněji pak od začátku září.

Reklama

Výběr článků

Načítám