Hlavní obsah

Rusko je ostrovem stability, na který recese nedopadne, tvrdí ruský vicepremiér

Bangkok

Globální recese bude mít minimální dopad na zahraniční obchod Ruské federace, uvedl ruský vicepremiér Andrej Bělousov na prvním dni jednání fóra APEC v Bangkoku. Rusko přitom označil za „ostrov stability“.

Foto: Reuters

První ruský vicepremiér Andrej Bělousov na fóru APEC

Článek

„U nás je všechno mnohem stabilnější. Rusko je v tomto smyslu, jakkoli podivné se to zdá v podmínkách sankcí, dnes ostrovem stability. Tady se lehčeji předvídají události než ve světě,“ řekl Bělousov citovaný agenturou TASS. Ohledně prognóz má do jisté míry pravdu, skutečně se dá snáze předpokládat, jaký bude vývoj v Rusku než v jiných zemích.

„Co se týká dopadu globální recese na zahraniční obchod, situaci nyní znáte. Náš zahraniční obchod se již propadl, omezení mají nyní hlavně logistický charakter. U omezení souvisejících s rozpočtem si myslím, že dopad bude minimální,“ dodal Bělousov.

Pokusil se to srovnat s Evropou, kde je podle něj situace mnohem méně jistá. „Co se týká Evropy, tam je situace jiná. Je nutné chápat, že je to nejen otázka recese. Podstata je v tom, že ceny rostou. Rostou už od roku 2021. Ceny kovů, relativní ceny kovů, se zdvojnásobily. Všichni si kladli otázku – je to dočasný jev, nebo ne? Je to pohyb trhu, který vytváří velmi velkou nejistotu pro výrobce, nikdo nyní nemůže vytvářet dlouhodobé plány a k tomu je tu ještě vysoká inflace s nutností zpřísnit měnovou a rozpočtovou politiku. Tato kombinace faktorů představuje velmi velkou hrozbu pro stabilitu ekonomiky zejména v zemích EU na jihu, ale i v Německu,“ uzavřel ruský vicepremiér, který sice zmínil známá fakta, ale interpretoval je zcela odlišně.

Viceguvernérka ČNB: Česko je na rozdíl třeba od Maďarska v extrémně komfortní situaci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám