Hlavní obsah

Rusko chce zlepšit vztahy s USA, přitom napadá západní hodnoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Obnovení dialogu s USA je klíčové pro strategickou stabilitu, řekl v úterý na tiskové konferenci ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Zdůraznil, že spolupráce je možná jen na základě vzájemných zájmů a rovnosti. Napadl přitom ale západní hodnoty.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poslouchá dotaz

Článek

Lavrov řekl, že je znepokojen exodem křesťanů z oblastí bojů na Blízkém východě: „Nás velmi znepokojuje odchod křesťanů. Velmi nás znepokojuje tato skutečnost, která opět souvisí s exportem demokracie a hodnot Západu.“

Západní hodnoty Lavrov odsoudil. „Když mluvíme o západních, evropských hodnotách, které jsou nám neustále dávány za příklad, tak to nejsou hodnoty, o něž stáli dědové a pradědové Evropanů, ale spíše něco nového nebo zmodernizovaného. Jsou to hodnoty, které mohou být popsány jako pokřesťanské a které se rozcházejí s hodnotami, jež se v naší zemi předávaly z pokolení na pokolení. Chceme je chránit a předávat našim dětem a vnukům,“ prohlásil ministr hned na úvod konference.

Rovné vztahy základem

„Obnovení dialogu o strategické stabilitě s Ruskem, které bylo za Obamy vlády jako všechno ostatní zničeno, bude jednou z priorit Ruska po inauguraci Donalda Trumpa,“ řekl Lavrov podle TASSu.

„Téma jaderných rozhovorů a téma strategické stability, jaderné rovnováhy a vůbec strategické rovnováhy patří ke klíčovým ve vztazích mezi Ruskem a USA. Naprosto rozumím tomu, že se zvolený prezident, když mluvil o Rusku, zmínil o jaderných potenciálech,” řekl Lavrov, který komentoval Trumpův výrok, že v případě dohody by mohly být zrušeny sankce. Dodal ale, že z Trumpova vyjádření neplyne, že je to podmínka pro zrušení sankcí, jak se občas tvrdí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej lavrov odpovídá na dotaz novináře.

„Trump chce zaměřit své úsilí jak dovnitř, tak do zahraničí Jsme připraveni mu nabídnout reciprocitu, jestliže to bude na základě vzájemné rovnosti a vzájemných zájmů,“ nabídl USA Lavrov. Podle něj ale bude budoucnost vztahů Ruska a USA jasná, až když začne pracovat nová americká vláda: „Teprve až si všichni v nové administrativě sednou na svá místa, teprve až začne oficiální práce, pak bude jasné, jak se budou utvářet vztahy USA s okolním světem.“

Lavrov dodal, že nemá smysl dělat předem prognózy ohledně toho, jaká bude politika příští americké vlády. „Doufám, že spolupráce ohledně syrské krize i ohledně dalších otázek bude efektivnější, než byla s administrativou Obamy,” řekl ruský ministr.

Podle Lavrova se končící americká vláda pokoušela tlačit na Japonsko, aby ukončilo dialog s Moskvou. Dodal, že během Obamova druhého mandátu se zintenzivnila aktivita Spojených států zaměřená na získávání ruských diplomatů ke spolupráci.

Lavrov nepotvrdil schůzku ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým protějškem Trumpem na Islandu. „Nebyla žádná jednání, tato informace nemá reálný základ.“

V centru pozornosti Sýrie

Lavrov hájil ruskou operaci v Sýrii: „Rusko udělalo správnou věc, když se rozhodlo poskytnout vojenskou pomoc syrské vládě.“ Podle něj ruské nasazení podnítilo Američany vedenou koalici k tvrdším útokům na Islámský stát: „Není žádným tajemstvím, že do té doby americká vláda používala IS a další skupiny pro své zájmy v oblasti.“

„Nyní se připravuje setkání v Astaně. Považuji za správné pozvat na ně i představitele Organizace spojených národů a nové vlády Spojených států,” uvedl šéf ruské diplomacie.

„Doufáme, že nová americká administrativa bude moci toto pozvání přijmout, že bude zastoupena svými experty na jakékoli úrovni,” zdůraznil Lavrov. Dodal, že to bude ,první oficiální kontakt, při němž bude možné začít diskutovat o zvýšení účinnosti boje s terorismem v Sýrii‘.

Reklama

Výběr článků

Načítám