Hlavní obsah

Ruská matka marně pátrala po osudu syna, co zemřel na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před začátkem války byl jeden z ruských vojáků na cvičení, od té doby už se se svou matkou nespojil. Velení armády ale tvrdilo, že je v pořádku a matka je s ním v každodenním kontaktu. Pak se jí ozval člověk, kterého neznala, a řekl jí, že její syn zemřel, když mu výbuch granátu utrhl nohu.

Foto: AP

U Mariupolu se objevily nové hroby označené pouze čísly.

Článek

S matkou mluvila stanice BBC, vystupovala pod pseudonymem Valja. Se synem mluvila naposled 20. února. „Řekl, že mají ostré střely a žijí ve stanech. To bylo naposledy, kdy jsem s ním hovořila,“ uvedla.

O čtyři dny později Rusko napadlo Ukrajinu.

„Na začátku března mi telefonoval seržant ze základny, kde sloužil můj syn. Asi volal všem rodičům,“ dodala Valja.

„Řekl mi, že kluci jsou v pořádku, že jsou s nimi v kontaktu každý den. Během března jsme byli kontaktu a on dál říkal, že jsou v pořádku.“

O smrti syna matku informoval jeho kamarád

„Pak mi muž, který tvrdil, že je přítelem mého syna, poslal vzkaz. Neznala jsem ho. Našel si mě na sociální síti. Řekl mi, že výbuch utrhl mému synovi nohu a umřel,“ pokračovala matka.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Zavolala seržantovi na základnu. Ten jí řekl, že se její syn naposledy ozval 23. února. Na otázku, proč jí tedy pořád volal, že jsou všichni v pořádku, odpověděl: „Promiňte, jsem jen seržant.“

Úřady mlčely

Valja ale chtěla vědět víc. „Napsala jsem jednotce, kde syn sloužil, napsala jsem na vojenskou správu. Napsala jsem na ministerstvo obrany. A napsala jsem jim znovu,“ uvedla.

„Nikdo mi neposkytl základní informaci, kde, kdy a jak můj syn zmizel. Všechno, co mi řekli, bylo, že se účastnil speciální vojenské operace a je nezvěstný,“ dodala.

Rusko údaje o padlých nezveřejňuje, naposled o bilanci obětí informovalo 25. března s tím, že je jich 1351.

Až během rozhovorů se stanicí BBC dostala matka oficiální potvrzení, že je její syn po smrti.

Valja ale navzdory propagandě nemá vztek na Ukrajince. Chápe, že se brání, jako by to v podobném případě dělali Rusové. Je v kontaktu s dalšími matkami vojáků.

„Nenávidí vládu, nenávidí Putina, Chtějí, aby válka skončila. My jsme nejnižší třída. Jsme obyčejní venkované. Všichni bojující kluci jsou ze vzdálených oblastí Ruska, nejsou to Moskvané. Nejsou tam žádní synové představitelů vlády,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám