Hlavní obsah

Ruská agentura žádá v dopise Bělorusko o vytvoření falešné reportáže o zničení HIMARSu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americké salvové raketomety HIMARS mění průběh války na Ukrajině. Zatímco Kyjev je velebí, Moskvě přidělávají vrásky. V posledních dnech se o nich vede také informační válka. Tisková agentura Rossija segodňa (Rusko dnes) dokonce údajně požádala v dopise běloruského ministra obrany Viktora Chrenina o vytvoření falešné reportáže o zničení raketometu.

Foto: Reuters

Americké salvové raketomety HIMARS

Článek

Údajný dopis, napsaný 18. července, se objevil na sociálních sítích. Jeho autenticitu se zatím ale nepodařilo ověřit. Podle některých zdrojů by ale dopis mohl být podvržený.

V psaní se uvádí, že tisková agentura Rusko dnes běloruskou stranu žádá o reportáž, která by byla zveřejněna na serveru Sputnik.by a v níž by se měly objevit záběry ze zničení amerického systému HIMARS ruskými salvovými raketomety.

Maketu systému HIMARS by měli dovézt Rusové do vojenského polygonu Obuz-Lesnovskij v pátek 22. července, kdy se má reportáž natáčet.

Rusku se zatím nepovedlo zasáhnout žádný HIMARS

Raketové systémy HIMARS představují pro Rusko problém, protože úspěšně ničí jeho vojenské objekty. Už 6. července informovalo ruské ministerstvo obrany o údajném zničení dvou těchto systémů. Tuto informaci ale ukrajinská strana dementovala.

Američané dodají na Ukrajinu další raketomety HIMARS

Evropa

Předseda Sborů náčelníků štábu Spojených států generál Mark Milley ve čtvrtek řekl, že všech 12 systémů HIMARS, které zatím USA na Ukrajinu dodaly, zůstává plně v provozu a žádný z nich nebyl zničen.

„Dodnes tyto systémy Rusové nezničili a pokaždé, když něco takového řeknu, klepu na dřevo. A Ukrajinci systémy využívají velmi efektivně. Jsou to výborní střelci,” řekl Milley.

Generál zároveň dodal, že Spojené státy na Ukrajinu vyšlou další raketomety HIMARS. Ukrajina by jich měla mít celkem k dispozici „více než 20”.

Rozkaz k prioritnímu ničení těchto raketometů dal nedávno ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který tak potvrdil, jak vážnou hrozbu tyto systémy pro Moskvu představují.

Šojgu zuří: Ničte Ukrajincům dalekonosné zbraně, je to priorita

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám