Hlavní obsah

Řecký prezident se pokusí sestavit vládu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias se podle BBC pokusí sestavit vládu národní spásy poté, co neuspěli šéfové tří nejsilnějších stran. Jako poslední neuspěl v pátek předseda sociálních demokratů Evangelos Venizelos. Předtím se to nepovedlo vládní pravicové Nové demokracii a bloku radikální levice SYRIZA. Pokud neuspěje ani prezident, kterému se také velké šance nedávají, uskuteční se v červnu další volby.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Předseda řeckých socialistů Evangelos Venizelos (vlevo) jedná s prezidentem Karolosem Papuliasem.

Článek

Papulias pozval stranické vůdce k poslednímu pokusu dosáhnout dohody o sestavení koaličního kabinetu na neděli. Prezident se nejdříve setká v 11:00 se šéfy tří stran, které ve volbách dostaly nejvíce hlasů, tedy se sociálními demokraty PASOK, s konzervativní Novou demokracií (ND) a levicovými radikály SYRIZA. Následně se Papulias jednotlivě sejde se šéfy čtyř dalších stran, které se dostaly do parlamentu.

Korespondent BBC Mark Lowen mu ale velké šance nedává. Jen socialisté a Nová demokracie souhlasí se škrty, kterými jsou podmíněny půjčky EU a MMF.

Venizelos od pokusu sestavit vládu ustoupil v pátek poté, co se mu u žádné z menších stran nepodařilo získat podporu pro pokračování vlády PASOK a Nové demokracie, která má v třísetčlenné sněmovně 149 poslanců.

Radikální levice věří ve vítězství v opakovaných volbách

Proti škrtům a podmínkám půjčky se staví především SYRIZA, jejíž předseda Alexis Tsipras v pátek řekl, že nevstoupí do žádné koalice, která by akceptovala podmínky půjčky. Odmítl ale, že by právě on blokoval vznik vlády, o níž s ním jednal Venizelos: „Odmítnutí plánu nepřichází od SYRIZY, ale vychází z hlasování řeckého lidu ve volbách. Řecký lid už ve volbách odmítl podmínky půjčky a žádná vláda nemá právo je prosazovat.“

Podle politologů SYRIZA doufá, že v opakovaným volbách ještě posílí. V posledním průzkumu byla nejsilnější před vítěznou Novou demokracií. Jako vítěz voleb by získala bonus padesáti křesel. S nějakými 110 křesly by mohla najít partnery, i když tentokrát se nedohodla s komunisty ani s umírněnější Novou levicí. S těmito stranami by po nových volbách ale mohla sestavit vládu s těsnou většinou v parlamentu.

Anketa

Mělo by Řecko urychleně opustit eurozónu?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám