Hlavní obsah

Prázdné vládní sliby? Naštvaní lékaři se připravují na další protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařské odbory se připravují na další protestní akci, která by mohla být silnější než loni na podzim. Cítí se podvedeni. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podle nich neplní dohodu, ve které se zavázal připravit zákon o odměňování zdravotníků. O setkání už měsíc žádají i premiéra Petra Fialu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů podepsali 8. prosince 2023 dohodu o navýšení odměn zdravotníků, která ukončuje protest lékařů. Na snímku zleva Jan Přáda, Martin Engel, Vlastimil Válek, Milan Kubek, Petr Fiala, Zdeněk Kabátek a Dagmar Žitníková

Článek

„Musím připravit lidi na to, že si z nás chtějí udělat legraci a nic splnit nechtějí. Nic jiného nemohu zodpovědně v tuto chvíli (k 29. dubnu) říct,“ sdělil Novinkám předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Protest několika tisíc lékařů loni ukončil podpis dohody mezi odbory, lékařskou komorou, ministrem zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Od ledna dostali nemocniční lékaři přes osobní příplatek přidáno pět až 15 tisíc korun. Tím to ale nekončí.

V dohodě se Válkův resort zavázal připravit návrh zákona, který sjednotí platy a mzdy ve zdravotnictví už od ledna 2025, což se ale zřejmě nestihne. Sám ministr navíc nedávno připustil, že sice návrh chystají, ale projít parlamentem nemusí. Odvolával se na to, že se zavázal k „připravení návrhu“, což prý udělá.

Slíbený zákon o odměňování zdravotníků není jistý. Návrh projít nemusí, připustil Válek

Domácí

„Pan ministr mi řekl, ať se obrátíme na pana premiéra. Ačkoliv to podepsal. Takže jsme se dohodli s panem premiérem,“ podotkl Engel. O termín prý žádají ministerského předsedu už skoro měsíc, zatím bez úspěchu.

O vyjádření požádaly Novinky i mluvčí premiéra Petra Fialy. Zatím reakci neposkytla.

Fiala loni docílil dohody s lékaři tím, že se navýšily peníze na odměny lékařů o tři miliardy na 9,8 miliardy korun. Přidáno v osobním příspěvku lékaři od ledna dostali, stejně tak vláda upravila zákoník práce, který loňský protest vyvolal.

Protest „ve vyšším stupni“

Lékařské odbory minulý týden vyzvaly nemocniční lékaře i ostatní zdravotníky, „aby byli připraveni pro splnění dohody z 8. 12. 2023 zopakovat protestní akci z podzimu roku 2023, případně i ve vyšším stupni“.

Jaké scénáře připadají v úvahu, zatím Engel nechtěl specifikovat.

Vadí jim, že dohodu zpochybňují ředitelé nemocnic a další poskytovatelé, včetně praktických lékařů a ambulantních specialistů, s nimiž nikdo nic v prosinci nepodepsal.

Stěžují si také, že podobnou situací si prošli i po podpisu memoranda s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) v roce 2011, kde jim slíbil navýšit platy lékařů na 1,5- až trojnásobek průměrné mzdy.

Dodatečné splnění Hegerova závazku slíbil v prosinci ministr Válek. Stejně jako slíbil připravit návrh zákona k odměňování, jak je uvedeno v dohodě. Novinkám nedávno řekl, že je podle něj na klíčových bodech shoda. To lékaři odmítají. Nechtějí ani možnost, že by se upustilo od vytváření zákona a platy se řešily třeba kolektivní dohodou odborové centrály s nemocnicemi. Tento model podle Engela už v minulosti selhal.

Ve státních nemocnicích lékaři pracovali v roce 2022 více než v soukromém sektoru a vydělali si průměrně 103 tisíc korun měsíčně, v soukromých zařízeních asi 73 tisíc. Částka ale zahrnuje i přesčasovou práci, která u některých tvoří i polovinu výdělku.

Nemocnice přiškrtily příplatky. Obcházejí dohodu, tvrdí odbory

Domácí

Výběr článků

Načítám