Hlavní obsah

Putin Si Ťin-pchingovi: Válka na Ukrajině potrvá nejméně pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Podle informací japonského serveru Nikkei Asia měl ruský prezident Vladimir Putin svému čínskému protějšku Si Ťin-Pchingovi během březnové schůzky sdělit, že válka na Ukrajině potrvá nejméně pět let. Existují ovšem náznaky, že protahování konfliktu na Ukrajině není v zájmu Pekingu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem při březnové schůzce v Kremlu

Článek

Do komplikované geopolitické matrice vztahů mezi Moskvou a Pekingem přibyl další dílek, který přináší více otázek než odpovědí. Alespoň podle analýzy japonského serveru Nikkei Asia, který s odvoláním na „interní zdroje“ uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin měl během březnového summitu v Moskvě svému čínském protějšku Si Ťin-pchingovi říci, že „válka na Ukrajině potrvá ještě nejméně pět let“.

Japonští analytici hodnotí Putinův výrok jako testovací balonek, kterým si chtěl ověřit, zda by Čína byla ochotná Rusko alespoň nepřímo podporovat v jeho vojenské kampani na Ukrajině i v dlouhém časovém horizontu. Peking nikdy ruskou agresi proti Kyjevu výslovně neodsoudil, nicméně zatím se zdržuje otevřené podpory Moskvy, například ve smyslu masivních vojenských dodávek.

Zalužnyj: Takové ztráty by zastavily každého, chápu, že ne Rusko. Příští rok musí být jiný

Válka na Ukrajině

Podle japonského serveru Putinova slova u Číňanů spíše na úrodnou půdu nepadla a sami Rusové by nejspíš co do prodlužování ukrajinské války rádi brzdili.

„Současné potíže čínské ekonomiky by se jistě jen prohloubily v případě dalšího utužení západních sankcí vůči Rusku, a tím nepřímo i proti Číně,“ píše Nikkei Asia a všímá si také toho, že Číňané se od té doby pokusili o mírové zprostředkování konfliktu přímo na Ukrajině. Zatím ovšem s nulovým výsledkem.

Podle Nikkei Asia v poslední době přibývá signálů, že Rusové by byli v ukrajinské válce svolní k příměří - ovšem za podmínky, že by jim zůstala území na východě mezinárodně uznaného území Ukrajiny, které od začátku války vojensky dobyli. To je však pro Kyjev nepřijatelné.

Putin: Mír bude, až dosáhneme svých cílů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám