Hlavní obsah

Zalužnyj: Takové ztráty by zastavily každého, chápu, že ne Rusko. Příští rok musí být jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráty, které Ukrajina už Rusku za jeho vojenskou invazi uštědřila, by pravděpodobně zastavily každou zemi, ne však Rusko, uvedl v úterý na tiskové konferenci v Kyjevě vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Tam rovněž nastínil, jak bude vypadat válka v příštím roce.

Foto: ČTK/AP

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Článek

Zalužnyj novinářům sdělil, že je nutné, aby Ukrajina dál působila ruským okupantům ztráty, dokud to neukončí válku. Dodal však, že je těžké předpovědět, jak velké by tyto ztráty měly být.

„Už jsem jednou řekl, že to byla jedna z mých hlavních chyb, že jsem věřil, že takové množství ztrát, které jsme nepříteli způsobili ještě před rokem, může zastavit (ruskou armádu). Takový počet ztrát by pravděpodobně zastavil každou zemi, ale chápu, že ne Ruskou federaci,“ citovala Zalužného agentura Unian.

Šéf ukrajinské armády dodal, že je jasně vidět, co se děje na frontě: hory ruských těl, které se nikdo ani nesnaží odvézt. „Každým dnem je jich tam víc a víc a bohužel takový je postoj Ruské federace k vlastním lidem,“ sdělil Zalužnyj.

Na Ukrajině plánují snížit věk mobilizovaných. Zalužnyj by chtěl jen způsobilé a nezpůsobilé

Válka na Ukrajině

Před dvěma týdny uvedla stanice CNN s odvoláním na odtajněnou zprávu americké rozvědky, že Rusko už ztratilo 87 procent vojáků, které mělo v aktivní službě před zahájením útoku na Ukrajinu. Z 360 tisíc mužů, kteří vstoupili na Ukrajinu – přičemž toto číslo zahrnuje i vojáky, kteří podepsali smlouvu – jich podle zprávy Rusko přišlo o 315 tisíc. Mezi ztráty se počítají nejen mrtví, ale také zranění, kteří nemohou dále bojovat.

Ukrajinci sami uvádějí podobná, byť o něco vyšší čísla.

Zalužnyj se na tiskové konferenci také vyjádřil k výhledu na válečný rok 2024. Očekává, že od toho letošního bude odlišný, a to především kvůli změnám ve válečných technologiích.

„Rok 2024 nebude jen jiným rokem. Musí být jiný, protože jinak budeme čelit tomu, o čem jsem psal v článku (pro týdeník The Economist),“ řekl.

Zalužnyj odkazoval na listopadový článek, v němž napsal, že válka s Ruskem se posouvá do nové fáze, a sice do „poziční“ války se statickým bojem, a že aby Ukrajina zvítězila, potřebuje špičkové technologie.

Ruské ztráty na Ukrajině jsou ohromující. Putinovi je to jedno

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám